Ce este sindromul ovarelor polichistice?

Una din zece femei, cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, sufera de sindromul ovarelor polichistice (SOP), acesta numarandu-se printre cele mai frecvente tulburari endocrine. Adesea, simptomele incep in anii adolescentei si, daca nu este descoperita si tratata la timp, boala poate duce la complicatii, precum infertilitate. 

RomaniaTV.net
28 iun. 2016, 20:19
Ce este sindromul ovarelor polichistice?

„Sindromul ovarului polichistic (SOP) se manifesta printr-un dezechilibru hormonal ridicat: organismul produce hormoni masculini in exces, iar raportul LH/ FSH este anormal de mare. LH (hormonul luteinizant) si FSH (hormonul foliculostimulant) sunt hormoni gonadotropi femini cu un rol esential in reglarea ciclului menstrual si in evolutia normala a procesului de reproducere. In cazul SOP, eliberarea ovulelor de catre ovare (ovulatia) se produce mai rar decat in mod normal sau ovarele nu mai elibereaza ovule (anovulatie). In absenta ovulatiei, ciclul menstrual este neregulat sau absent.”, explica Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar in radiologie si imagistica medicala si doctor in stiinte medicale, in cadrul Donna Medical Center. 

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o serie de factori care ar favoriza aparitia acestei afectiuni: nivelul ridicat de insulina, hormonul luteinizant care stimuleaza ovarele sa produca pe langa insulina si testosteron, factorii ereditari si greutatea. 

Semne si simptome ale sindromului ovarului polichistic
O serie de semne si simptome, cu diferite grade de severitate, legate de sistemul reproducator precum si functiile endocrine si metabolice, sunt prezente la dezvoltarea sindromului ovarelor polichistice. Semnele de inceput, care ar trebui sa te trimita la un control de specialitate, sunt constituite de tulburarea vizibila a menstruatiei: numar redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenta acestora pe o perioada lunga de timp (amenoree).

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.