Ce înseamnă când ai ochii roşii şi limba lipicioasă. Nimeni nu ţi-a spus asta

Corpul îţi trimite multe mesaje, trebuie doar să le descifrezi corect. 

03 nov. 2014, 13:00
Ce înseamnă când ai ochii roşii şi limba lipicioasă. Nimeni nu ţi-a spus asta

Ochii inrositi
Daca nu te-ai abatut de la programul tau obisnuit, si totusi ai ochii rosii, congestionati, inseamna ca e vorba despre o rinita alergica sezoniera sau de o infectie, precum conjunctivita alergica. Sunt cazuri cand ochiul se inroseste in intregime, ca urmare a sangerarilor retiniene (din spatele ochiului). Cel mai adesea, asta inseamna ca ochiul este jenat de ceva, si mai rar e din cauza tensiunii ridicate.

CE SA FACI? Pentru rinita alergica sezoniera, cumpara, fara reteta, picaturi de ochi care contin cromoglicat de sodiu. Pentru conjunctivita, cauta picaturi cu antibiotice. Daca tot ochiul este rosu, fara sa te fi lovit, programeaza-te la medicul de familie sau la oftalmolog.

Inele albe in jurul ochilor
Cercurile albe din jurul irisului, partea colorata a ochilor tai, pot fi un semn de alarma pentru un nivel crescut de colesterol. Grasimea este depozitata in zone ale corpului puternic vascularizate, asa cum este si cea din jurul ochilor.

CE SA FACI? Trebuie sa iei legatura imediat cu medicul de familie pentru a-ti masura nivelul colesterolului. Inainte de a asculta sfaturile cunoscutilor, cel mai bine este sa-ti programezi o vizita la medicul oftalmolog.

Obrajii rosii
Poate ca este cald in camera sau poate ca ai baut un pahar de vin in plus, dar roseata din obraji este si unul dintre semnele obisnuite ale menopauzei. Dezechilibrele hormonale afecteaza partea creierului raspunzatoare cu reglarea temperaturii corpului. Mai rar, poate indica boala autoimuna numita lupus eritematos, care determina aparitia unei iritatii ca un fluture pe obraji si pe nas. Foarte rar, poate fi un semn pentru stenoza mitrala, o afectiune a inimii, care determina cresterea tensiunii arteriale.

CE SA FACI? Daca roseata nu dispare si produce disconfort, ia legatura cu medicul, pentru a incepe cat mai repede investigatiile.

Colturi ale gurii crapate
Crapaturile sau ranile din colturile gurii, cunoscute si sub denumirea de cheilite angulare, pot fi semne ale anemiei – cauzate de deficienta de fier. O alta cauza posibila este diabetul nediagnosticat. Un nivel ridicat de glucoza in sange incurajeaza dezvoltarea candidei, un tip de ciuperca ce afecteaza colturile gurii.

CE SA FACI? Anemia poate fi tratata daca incepi sa iei suplimente de fier si sa faci cateva schimbari in alimentatie, dar daca exista si alte semne care sustin varianta diabetului, cum ar fi o sete excesiva sau nevoia repetata de a urina, cere sa ti se faca un test al glucozei din sange.

Interiorul pleoapelor palid
Trage cu degetul usor de pleoapa inferioara si vezi daca interiorul pleoapei este de un rosu sanatos. Daca nu e, atunci paloarea poate fi un semn de anemie, cauzata de lipsa fierului din celulele rosii. Daca esti vegetariana, vegana sau treci printr-o perioada solicitanta, toate acestea pot cauza anemia.

CE SA FACI? Medicul de familie sau o asistenta iti pot face un test de sange pentru masurarea nivelului fierului si-ti pot prescrie cateva suplimente. Femeile care nu au intrat la menopauza au nevoie de 15-18 ml de fier pe zi, pentru a compensa sangele pierdut in timpul menstruatiei.

Ochi „cazuti”
Daca fata, dar in special ochii si colturile gurii sunt lasate in jos, este posibil sa ai de-a face cu paralizia Bell (care nu este rezultatul unui accident vascular cerebral, ci este pur si simplu din cauza slabirii muschilor).

CE SA FACI? Pentru ca semnele sunt totu si intalnite si in cazul unui atac cerebral, mergi repede la doctor.

Spasmul ocular
Daca simti ca ti se zbat ochii o data la cateva secunde, e posibil sa suferi de ceea ce se cheama miochimie. Stresul poate cauza o astfel de afectiune, intrucat impiedica organismul sa absoarba vitaminele B, cele care pastreaza muschiul ocular puternic. Daca spasmul ocular persista, e posibil sa ai de-a face cu o boala care afecteaza sistemul nervos.

CE SA FACI? Daca spasmul ocular este insotit de probleme de echilibru, vedere neclara si amorteala, vizita la medic este urgenta! Daca nu, redu consumul de cafeina si, pe cat posibil, evita stresul.

Pete
Unele femei au de-a face cu aparitia petelor pe fata in perioada menstruatiei. Altele se confrunta cu aceasta problema la perimenopauza (perioada de tranzitie catre menopauza). Daca este vorba despre o acnee care persista, mai ales in zona maxilarului, aceasta te poate avertiza de prezenta sindromului ovarului polichistic – cauzat si de nivelul crescut de testosteron.

CE SA FACI? Medicul de familie va recomanda o serie de analize pentru masurarea nivelului hormonal si, eventual, o ecografie generala.

Pont: Daca incepe sa-ti apara un puf mai proeminent pe fata, e posibil sa ai de-a face cu o dereglare endocrina pe care trebuie neaparat sa o tratezi.

Limba alba, incarcata 
Daca observi pe limba sau pe gingii portiuni albe care persista mai multe zile, este posibil sa ai de-a face fie cu o iritatie, fie cu o candidoza bucala. Daca petele respective nu trec de la sine sau nu pot fi indepartate in decursul a doua saptamani, e posibil ca acestea sa fie un semn de avertizare pentru cancer, petele respective reprezentand modificari ale celulelor.

CE SA FACI? Pentru tratarea iritatiei, foloseste o apa de gura sau dropsuri cu proprietati antifungice, pe care le gasesti in farmacii. Daca nu apar rezultate, consulta medicul, pentru ca situatia sa nu se complice.

Fata umflata
Medicamentele care contin steroizi pot fi una dintre cauzele inflamarii fetei. De asemenea, daca ai o glanda tiroida lenesa, aceasta poate determina o crestere in greutate, vizibila inclusiv la nivelul fetei. Daca umflaturile sunt proeminente, mai ales in zona urechilor (acea fata de hamster), ele te pot anunta ca ai de-a face cu oreionul (parotidita epidemica sau infectia urliana).

CE SA FACI? Daca te simti obosita, tinzi sa ai depresii sau dureri musculare, trebuie verificat nivelul tiroxinei (un hormon produs de glanda tiroida) si, eventual, reglat cu ajutorul medicamentelor. In cazul oreionului, este obligatorie vizita la medic.

Sursa: avantaje.ro