Ce meserie să îţi alegi ca să-ţi măreşti veniturile după noul Cod Fiscal

Cel mai mult vor avea de câştigat de pe urma modificării Codului Fiscal cei care realizează venituri din activităţi independente, a arătat consultantul fiscal Gabriel Biriş. Aceasta deoarece contribuţiile se vor plăti la nivelul salariului minim, nu la nivelul veniturilor. RomaniaTV.net va prezintă care sunt meseriile care asigură venituri din activităţi independente.

11 nov. 2017, 08:48
Ce meserie să îţi alegi ca să-ţi măreşti veniturile după noul Cod Fiscal

„Marii câștigători ai acestei ordonanțe de urgență sunt persoanele care obțin venituri din activități independente, pentru că la noi contribuțiile nu mai sunt la cât câștigăm, ci la salariul minim. Am făcut socoteala, deși câștig de vreo 20 de ori mai mult decât secretara mea, venit impozabil, la anul ea o să plătească de patru ori mai mult decât mine”, a calculat Gabriel Biriş. 

Noul Cod fiscal prevede limitarea bazei de calcul la salariul minim brut pe economie, atât în cazul CAS, cât și CASS, pentru persoanele fizice autorizate (PFA) și ceilalți contribuabili ce obțin venituri din activități independente. Cu alte cuvinte, cei care obţin venituri mari din activităţi independente vor plăti contribuţii pentru ele doar la nivelul salariului minim brut pe economie.

Dar ce înseamnă activităţi independente, care sunt acestea?

Potrivit site-ului Avocatnet.ro, Codul Fiscal stabileste ca o persoana fizica desfasoara o activitate independenta daca indeplineste cel putin patru dintre urmatoarele criterii:

  • dispune de libertatea de alegere a locului si a modului de desfasurare a activitatii, precum si a programului de lucru;
  • dispune de libertatea de a desfasura activitatea pentru mai multi clienti;
  • riscurile inerente activitatii sunt asumate de catre persoana fizica ce desfasoara activitatea;
  • activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara;
  • activitatea se realizeaza de persoana fizica prin utilizarea capacitatii intelectuale si/sau a prestatiei fizice a acesteia, in functie de specificul activitatii;
  • persoana fizica face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare si supraveghere a profesiei desfasurate, potrivit actelor normative speciale care reglementeaza organizarea si exercitarea profesiei respective;
  • persoana fizica dispune de libertatea de a desfasura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terte persoane in conditiile legii.

Citeşte şi: Gabriel Biriş, despre transferul contribuţiilor sociale: Marii câştigători – persoanele care obţin venituri din activităţi independente

Definirea veniturilor din activitati independente

(1) Veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

(2) Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele prevazute la alin. (3), precum si din practicarea unei meserii.

(3) Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.

(4) Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.