Ce pierde Familia Regală a României după moartea Regelui Mihai I

Regele Mihai I, în calitate de fost şef de stat, beneficia de o serie de facilităţi, potrivit legilor din România. După moartea Majestăţii Sale, familia regală pierde, potrivit legii, în 60 de zile, aceste facilităţi.

RomaniaTV.net
07 dec. 2017, 10:01
Ce pierde Familia Regală a României după moartea Regelui Mihai I

Palatul Elisabeta

Palatul Elisabeta a fost atribuit Regelui Mihai I de statul român, în 2001, ca locuință pentru un fost șef de stat pe durata vieții. Practic, după decesul Regelul Mihai I Familia Regală a României ar pierde dreptul de folosinţă a Palatului Elisabeta. 

Construit iniţial ca reşedinţă particulară, Palatul Elisabeta nu a avut niciodată această destinaţie. După 23 august 1944 Regele Mihai va folosi Palatul până în decembrie 1947 pentru a reveni apoi în 2001 în această clădire pusă la dispoziţia Familiei Regale pe durata vieţii Regelui.

Arhitectura Palatului Elisabeta îmbină stilul maur cu cel brâncovenesc, făcându-l unic între palatele Bucureştiului. Tânărul arhitect Corneliu Marcu a reuşit să ridice Palatul în doar un an, pe un teren al Parcului Herăstrău.

 

Indemnizaţia

Legea 406/2001 stabileste o serie de drepturi pentru fostii sefi de stat ai României – Regele Mihai, Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Traian Basescu.

Astfel, acestia beneficiaza pe durata vietii de o indemnizatie lunara în cuantum egal cu 75% din indemnizatia acordată preşedintelui României în exerciţiu.

 

Paza SPP

Familia Regală pierde şi paza de la SPP. Potrivit Legii 406/2001, foştii şefi de stat au la dispozitie un post de consilier şi un post de secretar, paza şi protectie asigurată de SPP şi folosinţă gratuită a unui autoturism.

Legea nu prevede drepturi speciale şi pentru urmaşi sau alti membri ai familiei fostilor şefi de stat ai României.

 

Bani de la buget şi drept de folosinţă gratuită a Palatului Elisabeta pentru şeful Casei Regale a României – proiect depus la Parlament

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, au depus, la începutul lunii noiembrie, o iniţiativă legislativă pentru reglementarea statutului juridic al Casei Regale a României, care prevede alocarea de fonduri pentru susţinerea activităţii Casei regale şi atribuirea în folosinţă gratuită a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României, după moartea Regelui Mihai I.

Potrivit expunerii de motive, iniţiativa legislativă depusă de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu urmăreşte recunoaşterea personalităţii juridice pentru Casa Regală a României.

De asemenea, se urmăreşte recunoaşterea poziţiei de Şef al Casei Regale a României, ca poziţie onorifică, asimilată protocolar cu aceea a unui fost şef de stat, între atribuţiile căruia se află adoptarea Statutului Casei Regale a României, instituirea unui serviciu administrativ al Casei Regale a României, strict în scopul îndeplinirii atribuţiilor sale publice, care să fie finanţat de la bugetul de stat, în limita alocării bugetare şi atribuirea în folosinţă gratuită (cu păstrarea dreptului de proprietate publică al statului) a Palatului Elisabeta, ca sediu al Casei Regale a României.

Finanţarea cheltuielilor de funcţionare curentă ale Casei Regale a României se asigură de la bugetul de stat, în limita aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului„, potrivit textului normativ.

Potrivit unui comunicat al Senatului, aceste prevederi vor asigura cadrul pentru o implicare şi mai intensă a Casei Regale în cadrul societăţii româneşti.

„Este nevoie, mai mult decât oricând, de o instituţie deasupra politicii partinice, în care românii să vadă un reper de echilibru şi continuitate”, se arată într-un comunicat de presă al Senatului.

Cei doi preşedinţi ai Camerelor Parlamentului susţin că iniţiativa legislativă este o recunoaştere pentru modul în care Regele Mihai şi-a făcut datoria faţă de ţară.

Regele Mihai I a murit marţi, la reşedinţa din Elveţia. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I va fi adus miercuri în România. Tot miercuri, trupul regelui va fi depus pentru câteva ore la Castelul Peleş, iar seara va fi mutat la Sala Tronului din Palatul Regal de la Bucureşti. Publicul nu va avea acces. Sâmbătă, sicriul cu corpul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal, unde va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber. Regele Mihai va fi înmormântat în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeș.

Când va fi înmormântat Regele Mihai I. Programul OFICIAL al funeraliilor