Ce politician câştigă cursa urărilor de sărbători pe Facebook

După cum bine se știe, urările de sărbători prin intermediul rețelelor sociale au devenit o activitate obligatorie a politicienilor din România. Infopolitic.ro a analizat impactul urărilor de final de an pe care politicienii le-au făcut pe Facebook și a realizat un top al acestora.

03 ian. 2016, 11:01

După cum bine se știe, urările de sărbători prin intermediul rețelelor sociale au devenit o activitate obligatorie a politicienilor din România. Infopolitic.ro a analizat impactul urărilor de final de an pe care politicienii le-au făcut pe Facebook și a realizat un top al acestora.

Analiza vizează impactul demonstrat al acestor postări, la aproximativ 24 de ore după ce au fost publicate. Indicatorii prin care s-a măsurat impactul sunt numărul de like-uri și numărul de share-uri ale fiecărei postări.

Astfel, potrivit analizei, fostul premier Victor Ponta câștigă detașat cursa pentru numărul de like-uri (68.512 like-uri), având peste dublul celui plasat pe locul 2, respectiv Elena Udrea (29.797 like-uri). Pe locul 3 se situează Klaus Iohannis (29.425 like-uri), urmat de Traian Băsescu (13.727 like-uri) și de Adrian Năstase (6.500 like-uri). Actualul premier Dacian Cioloș se situează pe locul 8 (2932 like-uri). Pe ultimele locuri în top se plasează Cătălin Predoiu (450 like-uri) și Monica Macovei (doar 241 like-uri).

Astfel, există doar patru politicieni care depășesc cifra de 10.000 de like-uri: Victor Ponta, Elena Udrea, Klaus Iohannis și Traian Băsescu și doar doi politicieni care depășesc bariera de 1000 de shares: Victor Ponta și Klaus Iohannis.

Analiza Infopolitic.ro răstoarnă câteva dintre miturile care se încetățeniseră în ultimii ani: Klaus Iohannis, poreclit și „Președintele Facebook” ocupă abia locul 3 în topul urărilor de Anul Nou, iar Monica Macovei, despre care se spunea că are o activitate exemplară pe Facebook, se clasează pe locul 18, fiind ultima clasată în top.

Studiul mai arată că există un singur politician, în Top 5, care deține în prezent o funcție publică de prim-plan: președintele Klaus Iohannis. Totodată, este interesant că evenimentele politice din ultimele luni nu par să fi influențat major topul popularității politicienilor pe Facebook.

Analiza mai relevă că mesajele lui Klaus Iohannis, Călin Popescu Tăriceanu și Dacian Cioloș au un caracter formal pronunțat, prin comparație cu restul mesajelor, în timp ce Victor Ponta, primul clasat în top, a ales să posteze o imagine în care se află alături de familie – se confirmă astfel, din nou, impactul pozitiv pe care îl au mesajele umane pe Facebook, în contrast cu cele formale, instituționale.

Citește mai multe despre studiu pe Infopolitic.ro