Somnul insuficient poate avea efecte devastatoare pentru organism. Ce se întâmplă dacă dormi prea puţin

Un cercetător încearcă să atragă atenția oamenilor și să-i convingă că somnul este vital pentru buna funcționare a organismului nostru. În caz contrar, lipsa lui duce la probleme de sănătate grave și chiar și la moarte.

28 sept. 2017, 19:33
Somnul insuficient poate avea efecte devastatoare pentru organism. Ce se întâmplă dacă dormi prea puţin

Matthew Walke, un om de știință specializat în somn și directorul Centrului pentru Știința Somnului Uman de la Universitatea din California, este convins de faptul că ne aflăm în mijlocul unei epidemii catastrofale și consecințele sunt mai grave decât orice ne-am putea imagina.

Lipsa somnului pare să deturneze și controlul efectiv al organismului asupra nivelului zahărului din sânge.

Celulele private de somn apar, în experimente, ca fiind mai puțin receptive la insulină și astfel să provoace o stare prediabetică de hiperglicemie.

Mai mult, lipsa somnului duce la creșterea în greutate. Somnul are un efect puternic asupra sistemului imunitar, motiv pentru care, atunci când avem gripă, primul nostru instinct este de a merge la culcare, potrivit playtech.ro.

Orele de somn pierdute pe întreaga durată a vieții adultului vor crește semnificativ riscul apariției bolii Alzheimer.

Motivele pentru acest lucru sunt greu de rezumat, dar, în esență, este vorba despre depozitele de amiloid (o proteină toxică), acumulate în creierul celor care suferă de boală și ucid celulele din jur.

În timpul somnului profund, astfel de depozite sunt curățate eficient din creier.