Ce riscă BĂSESCU după declaraţiile privind ofiţerul acoperit. Bolcaş: „Porţile PUŞCĂRIEI sunt larg deschise”

Traian Băsescu riscă închisoarea pentru dezvăluirile făcute luni seara pe tema ofiţerului acoperit, susţine juristul Lucian Bolcaş. Bolcaş a declarat la România TV, că în orice variantă, "porţile puşcăriei sunt larg deschise pentru Traian Băsescu". În plus, juristul a arătat că şeful statului poate fi acuzat şi de înaltă trădare.

14 oct. 2014, 08:48
Ce riscă BĂSESCU după declaraţiile privind ofiţerul acoperit. Bolcaş: „Porţile PUŞCĂRIEI sunt larg deschise”

Traian Băsescu a declarat, luni seara, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, între 1997-2001, şi a prezentat o hotărâre de Guvern, care ar fi fost iniţiată de fostul şef al SIE, teodor Meleşcanu, prin care s-a introdus un articol privind protejarea ofiţerilor acoperiţi  şi după ce nu mai erau activi.

Hotrârea de Guvern conţine şi documente clasificate, după cum a precizat chiar Traian Băsescu.

Potrivit unor jurişti, preşedintele ar risca 7 ani de închisoare, după aceste declaraţii, pentru dezvăluirea unor informaţii secrete.

Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele unei persoane juridice dintre cele prevăzute în art. 176, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, prevede Legea nr.1/1998 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului de Informaţii Externe

În plus, juristul Lucian Bolcaş a completat că declaraţiile lui Traian Băsescu cad şi sub incidenţa Codului penal.

„Codul penal prevede divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională şi aici pedeapsa este de la 7 ani până la 15 ani. Va trebui dovedită această circumstanţă. Tot Codul penal, în condiţiile în care informaţiile difuzate de domnul Traian Băsescu  se dovedesc false, pedepseşte comunicarea de informaţii false cu pedepse până la 5 ani închisoare. Oricum, în orice variantă, porţile puşcăriei sunt larg deschise pentru domnul Traian Băsescu”, a spus Bolcaş la România TV.

Ponta, despre acuzaţia că ar fi fost ofiţer SIE: Sunt numai minciuni! Băsescu e în campanie

Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi. Deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a unui document ce constituie secret de stat, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani„, prevede Codul penal.

În plus, Bolcaş admite şi ipoteza acuzării de înaltă trădare. „Dacă aceste fapte sunt săvârşite de şeful statului statului şi ele s-au săvârşit cu anumite scopuri, ne aflăm în prezenţa infracţiunii de înaltă trădare”, a precizat Bolcaş.

„Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare. Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută. De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare”, prevede Constituţia. 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că Victor Ponta a fost ofiţer acoperit al SIE în timp ce era procuror, fapt ce reprezintă „o ilegalitate constituţională” şi „o incompatibilitate”, potrivit Constituţiei vechi.

Întrebat dacă faptul că Victor Ponta a fost şi ofiţer acoperit şi procuror nu este o ilegalitate, preşedintele Traian Băsescu a spus că este „o ilegalitate constituţională”.

Preşedintele a mai arătat că Teodor Meleşcanu a acţionat politic atunci când a iniţiat o hotărâre de Guvern ce conţinea un articol prin care ofiţerii acoperiţi erau protejaţi şi după ce nu mai erau activi. ‘Pe mine m-a deranjat cumplit jocul politic. Deci un om pe care l-am numit politic şi am avut încredere în el, în domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târând în mod nedrept serviciul într-o acţiune politică, de dragul de a acoperi un politician, care la ora aia nici măcar nu mai era în SIE. Eu nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta cât sunt supărat pe Meleşcanu, că a dat toate activităţile secret de stat ale SIE, le-a pus într-un monitor oficial, de dragul de a face acea extindere de la ofiţeri activi şi la rezervişti’, a spus Băsescu.