Ce se întâmplă CÂND renunţi la pâine

Înainte de a lua decizia aceasta, află ce lucruri se petrec în corpul tău atunci când ai încetat să mai mănânci pâine.

RomaniaTV.net
11 sept. 2015, 10:40
Ce se întâmplă CÂND renunţi la pâine

Trendul dietelor cu un conţinut sărac în carbohidraţi a devenit din ce în ce mai răspândit. femeile exclud pâinea din alimentaţie, pastele sunt supraestimate, iar oamenii se întreabă cât de mult poate să scadă aportul de carbohidraţi.

Dar cerealele nu sunt toate la fel. Aşa că, indiferent dacă renunţi la cerealele rafinate, la cerealele integrale sau la carbohidraţi în general, efectele pot varia foarte mult. Iată mai jos o descriere pe larg a lucrurilor care se pot întâmpla în organismul tău atunci când renunţi la pâine:

1. Masa corporală scade, dar nu pierzi grăsime, ci apă

Atunci când reduci aportul de carbohidraţi, primul lucru pe care îl observi este modul în care, ca prin magie, greutatea ta scade. Dar nu grăsimea corporală este cea pe care o pierzi în acest fel. Este apa din organism.

„Atunci când carbohidraţii sunt depozitaţi în corp sub formă de glicogen (n.r. – glicogenul este, la organismul animal, corespondentul amidonului de la plante), fiecare gram de carbohidraţi stochează de trei până la 4 ori greutatea sa în apă”, spune Marie Spano, dietetician citat de womenshealthmag.com. Aşa că, imediat ce ai „tăiat” carbohidraţii din dieta ta şi ai început să foloseşti depozitele tale de glicogen, vei pierde în greutate o bună cantitate de apă.

2. Vei face „gripa carbohidraţilor puţini”

 Carbohidraţii sunt principala sursă de energie a creierului, explică specialista. Atunci când o persoană renunţă la carbohidraţi, creierul funcţionează pe „gaze arse”, mai ales pe măsură ce depozitele de glicogen încep să scadă şi se epuizează. În cele din urmă, odată ce tot acel glicogen s-a dus, corpul tău descompune grăsimea şi funcţionează cu nişte mici fragmente de carbon, numite cetone (compuşi chimici).

Rezultatul: respiraţie urât mirositoare, gură uscată, oboseală, slăbiciune, ameţeală, insomnie şi „ceaţa” cerebrală. Practic, tu te simţi de parcă ai avea gripă. În cele din urmă, corpul tău se adaptează şi învaţă să funcţioneze pe cetone, astfel încât tu nu te vei mai simţi atât de rău, dar cetonele încă nu sunt sursa preferată de combustibil a corpului tău.

Citeşte mai mult pe feminis.ro.