Ce se întâmplă dacă îţi speli picioarele cu bicarbonat de sodiu timp de două săptămâni

Este posibil ca tălpile noastre să fie mereu moi și delicate? Da! Iar soluția constă în băile de picioare cu bicarbonat de sodiu.

12 dec. 2018, 10:16
Ce se întâmplă dacă îţi speli picioarele cu bicarbonat de sodiu timp de două săptămâni

Acest compus chimic are proprietăți uimitoare, având o multitudine de efecte benefice: antiseptic, dezinfectant, antifungic, antiinflamatoriu, cicatrizant și de curățare.

Cum acționează băile de picioare cu bicarbonat de sodiu?

În primul rând, băile cu bicarbonat de sodiu au un efect dezinfectant excepțional, fapt care protejează împotriva dezvoltării ciupercilorla nivelul unghiilor. Mai mult, este o soluție minunată care vindecă micile fisuri, răni și bătături. De asemenea, efectul antiseptic al bicarbonatului de sodiu va înlătura mirosul neplăcut al picioarelor. Asemenea băi ajută la înmuierea pielii dure, alungând astfeloboseala picioarelor, mai ales cea cauzată de purtarea încălțămintei incomode.

Trebuie să acordați atenție însă faptului că bicarbonatul de sodiu creează un mediu bazic, adică este capabil să „mănânce” multe substanțe, inclusiv pielea. Din acest motiv, trebuie să se evite excesele, iar o baie obișnuită nu trebuie să depășească 15-20 de minute.

Adăugând și alte produse în băile pentru picioare, puteți intensifica efectele pe care le considerați prioritare. Iată câteva combinații utile:

Baie clasică relaxantă

Încălziți apa până la 38-39 ⁰C și dizolvați în ea 2 linguri de bicarbonat de sodiu.

Baie cu bicarbonat de sodiu și sare

Această baie e perfectă pentru a înmuia pielea. Dizolvați câte 2 linguri de bicarbonat de sodiu și sare de mare în 2 litri de apă. Baia de picioare nu trebuie să dureze mai mult de 7-8 minute.

Baie cu bicarbonat de sodiu și săpun

Aceasta e o soluție perfectă pentru o curățare fundamentală a pielii. În 3 litri de apă se dizolvă câte 2 linguri de bicarbonat de sodiu și săpun ras. Pentru o curățare și mai eficientă, folosiți săpun de casă. Baia nu trebuie să depășească 10 minute.

Baie cu bicarbonat de sodiu și uleiuri esențiale

O asemenea baie tonifiază, hidratează și înmoaie pielea picioarelor. Puteți folosi orice ulei esențial care vă place, dar înainte de a-l adăuga, acesta trebuie dizolvat în ulei de măsline sau în spirt.

Baie cu bicarbonat de sodiu și lapte

O hidratare foarte eficientă a pielii poate fi obținută amestecând 1 litru de lapte gras cald și 1 linguriță de bicarbonat de sodiu. Veți obține niște tălpi gingașe, protejate împotriva bolilor fungice.

Baie cu bicarbonat de sodiu și peroxid de hidrogen

Pentru a vindeca mai eficient fisurile de pe tălpi, adăugați în apă caldă 2 linguri de peroxid de hidrogen și aceeași cantitate de bicarbonat de sodiu. După 12-15 minute de baie curățați tălpile cu piatră ponce.

Baie cu bicarbonat de sodiu și iod

Iodul are un efect dezinfectant puternic, fiind foarte folositor împotriva ciupercilor și fisurilor la picioare. Dizolvați în 2 litri de apă câte 2 linguri de iod și bicarbonat de sodiu.

Baie cu bicarbonat de sodiu și argilă

Dacă aveți piele uscată, bătături sau unghii slabe, argila albă este cea mai bună soluție. Dizolvați 4 linguri de argilă și 2 linguri de bicarbonat de sodiu în 2 litri de apă.

Recomandări de bază pentru băile cu bicarbonat de sodiu

1. Nu este indicat să faceți băi de picioare în fiecare zi. În general 2-3 băi pe săptămână suficiente pentru a obține rezultatele așteptate.

2. După fiecare baie cu bicarbonat de sodiu picioarele trebuie șterse până devin uscate, după care pielea trebuie hidratată cu creme. Nu vă încălțați după baia de picioare, cel mai indicat este să o faceți chiar înainte de somn, astfel pielea respiră liber.

3. Se recomandă utilizarea prosoapelor speciale pentru picioare, iar după baie ar fi indicat să îmbrăcați ciorapi de bumbac.

4. Un duș după baia de picioare va tonifia pielea, va îmbunătăți circulația sangvină și va avea un efect relaxant. 

Important! Tratamentul ciupercii, al mirosului neplăcut și al altor simptome va avea efect deplin doar dacă veți înlătura și cauza apariției lor. De cele mai multe ori, acestea apar din cauza încălțămintei incomode și a ciorapilor sintetici, care nu permit respirația pielii.

„Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”