Ce spune Biserica despre tradiţia copiilor cu două nume

Prin nume, se exprima unicitatea omului, valoarea sa inestimabila in ochii lui Hristos care vine sa caute oaia pierduta. De aceea, Biserica cheama pe fiecare om dupa numele sau in cadrul Sfintelor Taine (Botez, Taina Spovedaniei, primirea Sfintei Impartasanii).

18 sept. 2014, 10:56
Ce spune Biserica despre tradiţia copiilor cu două nume

In Oltenia, primul copil nascut viu – dupa unul sau mai multi nascuti morti, se numeste dupa pierit. Acestui prim copil viu i se schimba numele adesea, i se pune un cercel pe care sta scris al doilea nume. Cel dintai nume se scrie pe o caramida care se arunca intr-o apa curgatoare. Astfel, se incerca inducerea in eroare a duhurilor necurate care, nemaicunoscandu-l pe bolnav, i-ar pierde urma si l-ar lasa in pace, scrie creştinortodox.ro.

Un alt obicei presupune ca cel bolnav – in special copiii – sa fie „dat de pomana”. Copilul este trecut peste mormantul unui necunoscut, si o alta persoana il primeste, zicand „bogdaproste”. Astfel, «duhul rau», cautand sufletul mortului necunoscut, va uita de copilul bolnav.

Citeşte şi O nouă tendinţă. Bebeluşii sunt botezaţi cu URSITOARE

Folcloristii au confirmat faptul ca datina de a se schimba numele copilului bolnav era practicata in tot cuprinsul Tarii Romanesti, in credinta ca duhul rau se va departa, iar copilul se va insanatosi… „Schimbandu-i numele de botez cu alt nume nou, se crede ca dracul il va pierde, si in veci nu mai da peste el”.

Parintele Simion Florea Marian precum si alti folcloristi amintesc de o datina foarte veche la romani, potrivit careia schimbarea numelui se face in urma unei vanzari simulate.

Citeşte şi Bisericile ortodoxe, CAPCANE ale morţii. De ce au ajuns lăcaşele de cult un PERICOL pentru credincioşi VIDEO

Astfel, femeia, al carei copil boleste sau careia-i mor copiii unul dupa altul, il vinde pe fereastra altei femei, schimbandu-i numele, notează creştinortodox.ro.

Au fost consemnate insa cazuri in care copilul se boteaza a doua oara, dar noaptea si fara fast.

In Biserica Ortodoxa, Botezul valid (savarsit in numele Sfintei Treimi) nu se repeta.