Jandarmeria, despre jandarmul filmat când loveşte protestatari în Piaţa Universităţii: Cunoaştem identitatea lui, se fac verificări

Mii de oameni din toată ţara s-au strâns sâmbătă în Piaţa Universităţii din Bucureşti la un protest de amploare faţă de modificarea legilor justiţiei şi a Codurilor penale. Tot aseară, pe reţele de socializare au fost distribuite imagini în care se poate vedea un jandarm care îi loveşte de mai multe ori cu pumnul pe unii dintre protestatarii cei care încearcă să forţeze cordonul de jandarmi pentru a ocupa carosabilul în Piaţa Universităţii. "Imaginile apărute în spațiul public, care prezintă acțiunea individuală a unui jandarm aflat în dispozitivul de ordine publică, fac obiectul unei verificări interne", precizează Jandarmeria Bucureşti, într-un mesaj postat pe contul de Facebook al instituţiei.

21 ian. 2018, 12:12
Jandarmeria, despre jandarmul filmat când loveşte protestatari în Piaţa Universităţii: Cunoaştem identitatea lui, se fac verificări

„Se va analiza punctual acel moment, dar și întregul ansamblu de decizii și contextul operativ premergător acestuia, astfel încât să avem o imagine corectă asupra acestui comportament și nu doar una fragmentară.
La acest moment, cunoaștem identitatea jandarmului din dispozitiv și în urma derulării acestei proceduri de verificare vom stabili exact ce anume a condus la o astfel de atitudine. Pentru cei care nu sunt familiarizați cu dinamica unei astfel de misiuni, extrem de complexe, vă informăm că dispozitivele de ordine publică au mecanisme de autoreglare în timpul desfășurării misiunii. Există situații în care jandarmii din prima linie, aflați de multe ore în dispozitiv, în picioare, în condiții meteorologice deosebite, pot fi supuși unei presiuni extrem de mari, presiune ce poate genera și astfel de comportamente. Responsabilitatea acestei acțiuni punctuale, a unui jandarm, va fi stabilită de verificările interne”, precizează Jandarmeria Bucureşti.

Jadarmeria a explicat şi motivele restricţiilor impuse sâmbătă seara la gurile staţiilor de metrou Piaţa Universităţii. 
„Referitor la situația creată la gurile de metrou, facem precizarea că decizia Jandarmeriei de a temporiza și a redirecționa accesul persoanelor care se deplasau de la stația de metrou către ieșirea dinspre Teatrul Național a fost luată pentru a evita apariția unor busculade, întrucât zona Pieței Universității era blocată și era nevoie de o ieșire controlată a persoanelor”, mai precizează Jandarmeria Bucureşti.

În urma controalelor efectuate în timpul protestului de la Piaţa Universităţii au fost „găsite asupra unor persoane mai multe obiecte periculoase care ar fi putut provoca rănirea gravă a participanților”, iar „persoanele care au fost depistate cu obiecte periculoase, le-au fost întocmite actele de constatare sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de Art. 372 Cod Penal ,,Port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.