Ce spune jandarmul filmat când a lovit un protestatar: Sunt lovituri de oprire şi atât, nu de a face rău cuiva, nu cu ură

Jurnalista Ramona Ursu a vorbit cu jandarmul filmat când a lovit repetat un protestatar sâmbătă. Jandarmul spune că a aplicat procedee de manual în astfel de cazuri. El a confirmat că este acelaşi care a asigurat paza lui Liviu Dragnea când a fost chemat la DNA.

RomaniaTV.net
22 ian. 2018, 09:06

Ramona Ursu a reuşit să stea de vorbă cu jandarmul filmat când a lovit repetat un protestatar.

„Am stat de vorbă câteva minute cu jandarmul pe care l-am văzut filmat cum loveşte în oameni la protestul de ieri din Bucureşti. (…) Îl cheamă Răducu Şerban, are 33 de ani, spune că lucrează de zece ani în Jandarmerie şi de loc e din comuna buzuiană Padina. Acum e într-o cercetare disciplinară, după incidentul de ieri”, a scris jurnalista.

„Explicaţia lui este asta: Dacă vedeţi toate ordinele după care ne executăm activitatea şi toate tehnicile de intervenţie pe care noi le avem şi gradualitatea folosirii forţei, cred că o să vă daţi seama că, dacă nu mai puteam face faţă folosind forţa fizică, următorul pas era să folosim tot mijloacele corporale. După aceea, sunt mijloacele intermediare şi, după aceea, armele de foc. A fost următorul grad, din momentul în care în cordonul acela nu mai făceam faţă. Era spart cordonul şi am intervenit acolo unde erau probleme, a consemnat Ramona Ursu pe Facebook.

Jandarmul i-a explicat jurnalistei că loviturile aplicate protestatarului au avut scopul de-l împiedica să rupă cordonul forţelor deordine. 

„Erau lovituri de oprire în zona braţelor, în principal. Rămâneţi înapoi, rămâneţi pe loc înapoi!, atât, asta era scopul acelor lovituri. Pentru că nu mai făceam faţă fizic decât să împingem şi primisem ordin să nu se spargă barajul acolo. Sunt măsuri graduale şi, la momentul în care una dintre măsuri se dovedeşte a nu mai fi suficientă pentru a asigura ordinea publică, intervenim gradual cu alte tehnici care sunt în regulamentele noastre, în manualele profesionale ale jandarmilor”, i-a spus jandarmul jurnalistei. 

De asemenea, el a recunoscut că este acelaşi care i-a asigurat paza lui Liviu Dragnea când a fost chemat la DNA.

„Nu am nicio legătură cu domnul Dragnea, nicio legătură, jur pe ce vreţi dumneavoastră. Eram atunci lângă el (la DNA – n.r.) pentru că eram de serviciu. Dacă eram de serviciu, ce trebuia să fac? Nu trebuia să fiu acolo?”

El recunoaşte că imaginile cu el lovind un protestatar nu arată bine, dar spune că nu a vrut să afecteze imaginea Jandarmeriei.

„Nu-mi dau seama, în momentul acela trebuia să îndepărtăm oamenii care împingeau gardurile cu braţele. Nu am vrut să aduc imaginea asta a Jandarmeriei. M-am uitat şi eu pe imagini şi nu arată bine. Doar că sunt nişte lovituri de oprire şi atât, nu de a face rău cuiva, nu-s cu ură. Eram într-un dispozitiv, nu ştiu dacă mai sunt filmat şi în altă parte. Dar eu de foarte multe ori sunt cel cu calmul, care încearcă să discute foarte mult cu cetăţeanul şi încearcă să îi explice măsurile noastre. Eu aveam informaţii în cască că s-a aruncat cu garduri în jandarmi. Nu sunt începător, de un deceniu lucrez în Jandarmerie”, s-a justificat jandarmul. 

Imagini cu un jandarm care loveşte cu pumnul participanţi la protestele de sâmbătă din Piaţa Universităţii au fost distribuite intens pe reţelele sociale provocând reacţii vehemente. Conducerea Jandarmeriei analizează imaginile, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, adăugând că este un caz individual şi că probabil acesta şi-a pierdut calmul sub presiunea mulţimii.

Citeşte şi: Jandarm filmat când loveşte cu pumnii în protestatari în Piaţa Universităţii. Jandarmeria: Imaginile sunt analizate VIDEO