Ce spune preşedintele ANSVSA despre cazul de „boala vacii nebune” depistat la o carcasă de bovină

Cazul atipic de encefalopatie spongiformă bovină (ESB) depistat la o carcasă de bovină din România nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei, însă autorităţile veterinare au luat absolut toate măsurile ca şi în cazul bolilor transmisibile clasice, a declarat, miercuri, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.

02 iul. 2014, 08:46
Ce spune preşedintele ANSVSA despre cazul de „boala vacii nebune” depistat la o carcasă de bovină

În urma investigaţiilor făcute până în acest moment şi având confirmarea a două laboratoare de referinţă, cel naţional pentru encefalopatie spongiformă bovină din cadrul IDSA şi cel european din Marea Britanie, putem spune cu certitudine că este un caz atipic de ESB, cazurile atipice apărând în mod spontan şi natural la bovinele de peste doi ani şi jumătate. Acesta nu prezintă niciun risc pentru sănătatea populaţiei, dar indiferent de acest lucru, noi am luat absolut toate măsurile ca şi în cazul encefalopatiilor spongiforme transmisibile clasice„, a precizat Mănăstireanu.

Acesta a subliniat că autorităţile veterinare au distrus carcasa, produsele şi sub-produsele la care s-a identificat această encefalopatie spongiformă atipică, precum şi carcasele învecinate pe linia de tăiere cu această bovină.

„De asemenea, am izolat cohorta din care face parte bovina respectivă, astfel încât, după finalizarea anchetei, să o distrugem şi pe aceasta. Nu în ultimul rând, am limitat mişcarea animalelor de unde a provenit bovina identificată cu encefalopatie spongiformă bovină atipică. În ancheta noastră sunt implicate mai multe instituţii ale statului”, a adăugat Vladimir Mănăstireanu.

Şeful ANSVSA este surprins de reacţia Rusiei în acest caz, mai ales că Rusia nu importă carne de bovine din ţara noastră, iar România a anunţat cazul la Oficiul Internaţional pentru Epizootii (OIE), la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară ( EFSA) şi la Centrul european de prevenire şi control al bolilor.

„Rusia nu importă de la noi carne de vită şi nu înţeleg de ce apărut această reacţie a Rusiei, în condiţiile în care noi am informat OIE şi în acel moment află toate statele membre a acestui for internaţional. De asemenea, am informat şi EFSA şi Centrul european de prevenire şi control al bolilor, iar cazurile atipice nu sunt cazuri care aduc atingere siguranţei alimentare. Din acest punct de vedere toată populaţia să stea liniştită pentru că nu s-a dus o atingere siguranţei alimentare a României. Ancheta este în curs de desfăşurare, iar când va fi finalizată o să facem publice toate datele”, a mai spus Mănăstireanu.

Autoritatea federală sanitar veterinară din Rusia (Rosselkhoznadzor) a interzis importurile de bovine, carne de vită şi produse din carne din România acuzând o epidemie de encefalopatie spongiformă bovină (ESB), cunoscută ca „boala vacii nebune”, transmite ITAR-TASS.

Conform comunicatului Rosselkhoznadzor publicat marţi seara, interdicţia se aplică şi la proteinele procesate de origine animală, la hrana animalelor provenită din astfel de proteine, la făina de carne şi la resturile din oase.

„Epidemia de encefalopatie spongiformă bovină în România a fost înregistrată de Oficiul Internaţional de Epizootii (OIE)”, se arată în ştirea publicată de ITAR TASS.

În aprilie, Rospotrebnadzor a suspendat importurile de produse lactate de la şase companii din Ucraina, un semn al înrăutăţirii relaţiilor comerciale dintre cele două ţări după anexarea Crimeii de către Rusia.

Rospotrebnadzor a afirmat într-un comunicat că, în urma efectuării testelor de laborator, a constatat faptul că produsele încalcă reglementările privind lactatele.

Pe de alte parte, autorităţile naţionale sanitare veterinare contrazic informaţiile menţionate, afirmând că Rusia nu importă bovine, carne de vită şi produse din carne din România, iar epidemia la care se face referire este de fapt un caz izolat, atipic de ESB, care nu pune în pericol sănătatea omului. De asemenea, în Romania nu s-a înregistrat niciodată forma clasică de encefalopatie spongiformă bovină, au afirmat reprezentanţii ANSVSA.

La începutul lunii iunie, România a primit din partea Organizaţiei Internaţionale de Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaşte statutul de ţară cu risc neglijabil pentru „boala vacii nebune”.