Ce spunea Boris Johnson, primarul Londrei, despre imigranţii români pe care ministrul de Externe Boris Johnson îi iubeşte

Boris Johnson, extravagantul ministru de Externe britanic, s-a exprimat în termeni elogioşi la adresa imigranţilor români din Anglia, cărora le-a declarat chiar iubire. El spune că ar fi "nebun" să-şi dorească plecarea românilor din Anglia după Brexit, pentru că au o contribuţie majoră la economia locală. Nu acelaşi lucru îl spunea acelaşi Boris Johnson pe vremea când era primar al Londrei: chiar dacă se declara pro-imigraţie, el avertiza împotriva valurilor de români şi bulgari care vor invada Marea Britanie.

26 sept. 2017, 16:12
Ce spunea Boris Johnson, primarul Londrei, despre imigranţii români pe care ministrul de Externe Boris Johnson îi iubeşte

Aflat într-o scurtă vizită în România, Boris Johnson a fost întrebat într-un interviu pentru Agerpres dacă românii care lucrează în Anglia ar trebui să se îngrijoreze după Brexit. Ministrul britanic a ţinut să-i liniştească pe compatrioţii noştri, pe care îi preţuieşte şi îi iubeşte.

Boris Johnson: Nu cred că ar trebui să fie deloc îngrijorați (românii din Marea Britanie – n.r.). Nu ar trebui să își facă griji, deoarece sunt membri extrem de valoroși ai societății noastre. Îi iubim. Au o contribuție uriașă la economia Regatului Unit, la cultura britanică. Am fost primar al Londrei. Când mergi prin Londra, vezi o mulțime de magazine românești, români care lucrează în toate domeniile. Credem că sunt o jumătate de milion de români în Regatul Unit. Am fi nebuni să îi lăsăm să plece înapoi în România. Vrem să îi păstrăm, vrem să ne asigurăm că se simt în siguranță și că drepturile lor sunt protejate. (…) După Brexit, vrem să protejăm drepturile românilor în Marea Britanie. Să garantăm aceste drepturi. Și să ne asigurăm că sunt garantate de instanțele din Regatul Unit. Însă aceste instanțe vor putea de asemenea să fie atente la jurisprudența, la dreptul Curții Europene de Justiție. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că cetățenii români din Regatul Unit se simt în siguranță.

Actualul ministru de Externe, provenit larândul său dintr-o familie de migranţi, a fost şi primar al Londrei, după cum singur a amintit în interviu. Numai că pe vremea aceea, când se punea problema ridicării interdicţiilor de muncă pentru români şi bulgari, Boris Johnson avertiza că Marea Britanie se va confrunta cu o invazie a românilor şi bulgarilor. El nu era împotriva imigraţiei, ci voia să controleze numărul şi calitatea celor care voiau să vină să muncească în insulă.

Ianuarie 2013

Boris Johnson, primarul Londrei, avertiza că vor fi probleme „semnificative” în capitala britanică după ridicarea restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari pe 31 decembrie 2013, potrivit site-ului Express.co.uk

„Încurajăm imigraţia oamenilor talentaţi, dar pe mine mă preocupă imigraţia din România şi Bulgaria, care, dacă nu va fi supravegheată cum trebuie, va duce la creşterea numărului de oameni ai străzii, la fel cum s-a întâmplat şi cu valurile precedente provenite din ţările care au căpătat acest gen de acces.”

Octombrie 2013

Ca descendent dintr-o familie de imigranţi, primarul Boris Johnson se declara pro-imigraţie, dar cu condiţia ca cei care ajung pe insulă să fie „talentaţi”, să aibă ce oferi societăţii. 

„Credinţa mea este că, atunci când oameni talentaţi au ceva de oferit unei societăţi sau unei comunităţi, trebuie să li se acorde acest beneficiu”, declara promarul Londrei, citat de The Telegraph.

Noiembrie 2013

Boris Johnson avertiza, la o întâlnire a Conservatorilor, că accederea României în UE înseamnă că Londra nu poate face nimic pentru a opri „întreaga populaţie din Transilvania” să vină şi să-şi monteze corturile în faţa Arcului de Marmură (monument vestit în Londra – n.r.), potrivit The Guardian.

Decembrie 2013

Imigranţii din România şi Bulgaria ar trebui să aştepte un an înainte de a avea dreptul la orice fel de beneficii în Marea Britanie, pentru a păstra întâietatea muncitorilor britanici, spunea primarul Boris Johnson, citat de The Telegraph.

El îl îndemna pe fostul premier David Cameron să renegocieze cu UE condiţiile de acces pe piaţa muncii din insulă.

De asemenea, el spunea că cei care nu merg în Anglia cu intenţia de a-şi găsi de lucru ar trebui trimişi înapoi acasă.

„Cred cu sinceritate că este dreptul oamenilor să vină aici să-şi caute de lucru, nu să devină infractori. Însă dacă nu îşi găsesc de lucru, în mod evident trebuie să se întoarcă acasă”, spunea Johnson.

El indica şi locurile unde este nevoie de mână de lucru – zidari, de exemplu.

„Sunt nenumărate job-uri pentru oameni cu putere de muncă şi cred că este ridicol că ne aflăm în situaţia în care nu putem stopa valuri de oameni care vin aici şi nu muncesc.”

Citeşte şi: Boris Johnson, ministrul britanic de Externe: Am fi nebuni să îi lăsăm pe românii din Marea Britanie să plece înapoi în România