Ce sume vor primi cadrele didactice ca dobândă pentru banii restanţi

În urma protestului recent al cadrelor didactice de la Bucureşti, s-a încheiat un acord între Ministerul Educaţiei şi Federaţia Sindi­catelor Libere din Învă­ţământ care prevede că ministerul va solicita ISJ/ISMB ca, până pe 21 octombrie, să înainteze o situaţie privind cuantumul sumelor necesare şcolilor de stat pentru plata acestor dobânzi, şi că ministerul va centraliza sumele primite şi le va înainta Ministe­rului Finanţelor Pu­blice în vederea solu­ţionării problemei.

21 oct. 2016, 05:54
Ce sume vor primi cadrele didactice ca dobândă pentru banii restanţi

Sindicaliştii erau nemul­ţumiţi de faptul că, în urma unor hotărâri judecătoreşti obţinute acum doi ani, banii ce trebuiau să ajungă în buzunarele lor nu au mai fost viraţi. „Noi am protestat pentru că hotărârile judecătoreşti nu au fost achitate. Sunt şapte judeţe, printre care şi Iaşul, care au avut procese pentru plata dobânzilor şi pentru care, în mod normal, ar trebui să se facă plata. Sunt sume cuprinse între 500 şi 5.000-6.000 de lei, nişte drepturi care nu sunt puse în aplicare, în urma unor procese câştigate acum doi ani. Observăm o indolenţă a Ministerului Educaţiei incompatibilă cu statul de drept. Acum două săptămâni m-am întâlnit cu ministrul, care a zis că va face o informare la primul ministru. Răs­punsul trebuia să vină în câteva zile”, a declarat Laviniu Lăcustă, preşedintele Sin­dicatelor Libere din Învăţământul Pre­universitar din Iaşi, citat de Ziarul de Iaşi. 

Conform sursei citate, revendicările vizează, pe lângă punerea în plată a hotărârilor judecătoreşti, şi situaţia secretarilor şi contabililor. Acestora li s-au redus salariile în urma HG 582/2016, care a rămas neremediată de către minister, deşi USLIP a făcut numeroase demersuri.