Ce trebuie să conţină dieta cardiacilor vara

Pentru a preveni riscul unor complicații sau agravarea bolii de inimă de care suferă, pentru cardiaci sunt absolut necesare un stil de viață sănătos și mai ales o dietă potrivită problemelor lor de sănătate. Dacă te numeri printre ei, aceste sfaturi îți sunt de folos în această perioadă.

RomaniaTV.net
19 aug. 2016, 08:58
Ce trebuie să conţină dieta cardiacilor vara

Faptul că bolile de inimă ocupă primul loc în topul deceselor înregistrate la nivel mondial ar trebui să ne facă mai atenți la semnele timpurii ale unei afecțiuni cardiovasculare. Transpirația abundentă, tusea de care nu mai scapi sau dificulățile de respirație, indigestia sunt doar câteva dintre simptomele care pot anunța o insuficiența cardiacă, o cardiopatie ori o aritmie. Recunoașterea acestor simprome, la fel ca analizele anuale și consultațiile periodice la un cardiolog, cu atât mai mult dacă ești cardiac, previn agravarea unor boli ale inimii.

Așa-ți reduci riscul apariției bolilor inimii!

După vârsta de 35 de ani, stilul de viață, alimentația, consultațiile regulate la medicul de familie, analizele medicale scad riscul depistării unor afecțiuni cardiace. În cazul diagnosticării cu o astfel de boală, stilul de viață sănătos, care include și o alimentație pe măsură, reduce consecințele bolii. Iulian Călin, medic specialist cardiolog recomandă:

„În perioada verii și nu numai, cuvântul care ar trebui să caracterizeze dieta pacientului cardiac ar trebui să fie moderația. Pacientul cardiac are voie să mănânce câte puțin din toate, dar mai mult din cele bune. Astfel, fără restricții, însă cu o atenție sporită asupra cantității și calității anumitor alimente, își poate îmbunătăți considerabil starea de sănătate.”

Regimul pacienților cardiaci ar trebui să conțină un aport crescut de salate, fructe, legume, carne slabă, pește. Acestea ajută la scăderea nivelului colesterolului „rău”, reduc greutatea corporală și ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.

Citeşte şi  Cel mai bun ceai pentru cardiaci

Cei cu insuficiență cardiacă trebuie să renunțe la sare

O fi sarea bună în bucate, însă dacă este folosită în exces la gătit sau dacă se ajunge la un aport zilnic de sare prea mare, de peste 5 grame, tensiunea arterială crește periculos de mult. Cu un regim lipsit de sare sau cu o cantitate mai mică de 5 grame se poate normaliza tensiunea arterială fără medicamente. Medicul cardiolog Iulian Călin atrage atenția asupra faptului că la persoanele care suferă de insuficiență cardiacă, indiferent dacă au sau nu hipertensiune arterială, consumul de sare trebuie redus complet.

Deshidratarea agravează bolile de inimă

Este obligatoriu pentru cardiaci să bea cel puțin 2 litri de lichide/zi, în special în perioada verii și a caniculei. Căldura excesivă îi deshidratează și le provoacă vasodilatație, efecte care se suprapun cu administrarea medicamentelor folosite în tratarea bolilor cardiovasculare.

Atenție!

Vinul roșu trebuie consumat cu moderație. Se poate bea un pahar de vin roșu pe zi, la o singură masă.

Ce tip de mișcare se potrivește cardiacilor vara?

Pacienții care suferă de angină pectorală (înfundarea arterelor coronare), sau la membrele inferioare, de tipul arteriopatie (dureri musculare resimțite la o anumită distanță de mers, provocate de ateroscleroza de la nivelul membrelor inferioare), trebuie să facă minimum 30-45 minute de sport/ zi.

Mersul pe jos, în ritm alert, ajută la scăderea în greutate, prin arderea caloriilor, la scăderea nivelului colesterolului, la o mai bună metabolizare a grăsimilor și la stimularea unor factori biochimici cu rol de protecție pentru acest tip de boală. În urma studiilor realizate, s-a demonstrat că scade recurența infarctului și a reapariției bolilor cardiace ischemice.

„Este de preferat ca pacienții cardiaci să facă un efort moderat, însă de durată mai lungă și zilnic, în comparație cu un efort intens, dar de durată mai scurtă. De asemenea, se preferă sporturile în care sunt antrenați mușchii întregului organism, precum: înotul, alergarea ușoară, mersul rapid, între 40-60 de minute zilnic, cel puțin cinci zile din șapte. Sportul intens sau anumite tipuri de sport bazate pe forță se recomandă a fi evitate, deoarece acestea conduc la creșterea tensiunii arteriale.”, indică medicul cardiolog Iulian Călin.

Descoperă 5 alimente care-ți mențin sănătatea inimii AICI