Cea mai lungă zi din 2015: Duminică este solstiţiul de vară

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. Duminică este una dintre cele mai speciale zile din an: avem solstiţiul de vară şi cea mai lungă zi din 2015. Ziua de 21 iunie va avea 15 ore şi 32 de minute, iar noaptea va fi cea mai scurtă. Peste alte câteva zile, un alt eveniment notabil va avea loc: se va adăuga o secundă la timpul oficial.

20 iun. 2015, 16:18
Cea mai lungă zi din 2015: Duminică este solstiţiul de vară

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. Duminică la ora 19.38 are loc unul dintre cele mai importante evenimente astronomice. Este solstiţiul de vară în emisfera nordică şi, oficial, 21 iunie este cea mai lungă zi din an. Soarele se află la cea mai mare înălţime deasupra orizontului, iar ziua are cele mai multe ore de lumină.

În România nu ne vom bucura prea tare însă de cele 15 ore şi 32 de minute de lumină, deoarece vom avea nori în toată ţara şi temperaturi scăzute.

SOLSTIŢIUL DE VARĂ. Un alt moment important se va petrece pe 30 iunie. În acea zi, se va adăuga o secundă la timpul oficial, pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotaţia Pământului.

La interval de câţiva ani se adaugă câte o secundă deoarece viteza de rotaţie a Pământului încetineşte. Măsura a fost luată şi în 2012, iar mai multe aplicaţii online şi sisteme GPS s-au blocat și au afișat erori. Acelaşi lucru este aşteptat să se întâmple şi pe 30 iunie.