Cea mai mare ameninţare pentru SUA: Este oricând posibil un atac din partea Phenianului

Regimul lui Kim Jong-un este "cea mai mare ameninţare imediată pentru SUA", a avertizat sâmbătă generalul H.R. McMaster, consilierul de securitate naţională al lui Donald Trump.

03 dec. 2017, 07:54
Cea mai mare ameninţare pentru SUA: Este oricând posibil un atac din partea Phenianului

Coreea de Nord este „cea mai mare ameninţare imediată pentru Statele Unite”, iar potenţialul unui război între SUA şi Coreea de Nord creşte de la o zi la alta, a atras atenţia H.R. McMaster, la Forumul Naţional de Apărare Reagan, informează The Guardian. „Cred că este în creştere în fiecare zi, ceea ce înseamnă că suntem într-o cursă pentru a putea rezolva această problemă”, a spus el.

Întrebat despre ultimul test de rachete balistice din Coreea de Nord, McMaster a declarat că preşedintele SUA Donald Trump doreşte „denuclearizarea peninsulei coreene”.

 McMaster a declarat că China ar putea impune sancţiuni economice mai stricte împotriva Coreei de Nord, declarând că are „o putere economică coercitivă extraordinară” asupra Phenianului. „Există modalităţi de a aborda această problemă fără conflicte armate, dar este o cursă pentru că Kim Jong-un se apropie din ce în ce mai mult şi nu mai rămâne prea mult timp”, a explicat McNaster, potrivit Mediafax.

„Solicităm Chinei să nu ne favorizeze pe noi sau pe oricine altcineva”, a precizat oficialul, adăugând: „cerem Chinei să acţioneze în interesul Chinei, aşa cum ar trebui, şi credem din ce în ce mai mult că este în interesul Chinei să facă mai mult” în privinţa problemei Coreei de Nord.

Citeşte şi Rusia anunţă că Phanianul nu va dezarma

Potrivit lui McMaster, China ar trebui să oprească importurile de petrol din Coreea de Nord: „Nu poţi lansa o rachetă fără combustibil”, a El consideră, idee susţinută şi de Donald Trump, că un embargo pe petrol „ar fi potrivit în acest moment” pentru regimul de la Phenian.

Este puţin probabil ca  Kim Jong-un să înceteze dezvoltarea programul nuclear „fără alte acţiuni semnificative, sub formă de sancţiuni mult mai severe”, precum şi „aplicarea completă a sancţiunilor existente”, informează Mediafax.

Agenţia de Apărare antirachetă (MDA), însărcinată cu protecţia SUA împotriva atacurilor cu rachete, caută locaţii potrivite, pe coasta de vest, pentru instalarea unor scuturi noi anti-rachetă, similare cu cele instalate în Coreea de Sud, au declarat doi congresmeni americani. Deciza a fost luată deoarece testele balistice efectuate de Coreea de Nord provoacă îngrijorări cu privire la modul în care America se va apăra în cazul unui eventual atac. „Este doar o chestiune de locaţie, iar MDA face recomandări cu privire la locurile care îndeplinesc criteriile de localizare, dar şi impactul pe care îl vor avea asupra mediului”, a declarat congresmanul Mike Rogers.