Cea mai mare lucrare de infrastructură din Capitală, în instanţă: Constructorul de la Pasajul Piaţa Sudului a dat în judecată Primăria

Conflictul dintre constructorii Pasajului Piaţa Sudului şi municipalitate a ajuns în instanţă. Italienii de la Astaldi au dat în judecată Primăria Municipiului Bucureşti, solicitând peste 20 de milioane de lei. Între timp, stadiul lucrărilor la cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Capitală, ce ar trebui finanţat din bani europeni, a ajuns la 76%. Cea mai mare lucrare de infrastructură din Bucureşti este însă în întârziere din cauză că nu au fost mutate reţelele de utilităţi, a declarat vineri în cadrul unei vizite pe şantier, primarul general Gabriela Firea.  

21 oct. 2016, 06:12
Cea mai mare lucrare de infrastructură din Capitală, în instanţă: Constructorul de la Pasajul Piaţa Sudului a dat în judecată Primăria

Asocierea Astaldi – Euroconstruct Trading 98 – RCV Global Group a acţionat în instanţă Primăria Bucureşti, potrivit unui dosar înregistrat la Tribunalul Bucureşti pe 7 octombrie. Firmele care lucrează la Pasajul Piaţa Sudului solicită plata sumei de 20,93 milioane de lei, anunţă economica.net.

Conflictul dintre constructori şi municipalitate a izbucnit încă din vară, când reprezentanţii Primăriei se declarau nemulţumiţi de ritmul de execuţie a lucrărilor şi spuneau că nu îi pot achita firmei Astaldi o sumă de circa 12 milioane de lei, pentru care italienii nu prezintă documente justificative.

Ulterior, la finele lunii iulie, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat că a cerut Curţii de Conturi un audit la contractul referitor la Pasajul de la Piaţa Sudului.

„În cazul Pasajului Piaţa Sudului, există o sumă pe care Primăria Generală nu a decontat-o, pentru că nu a recunoscut cheltuielile indirecte aferente situaţiei de plăţi din cauza ponderii foarte mari, 59,4%, fără ca acestea să fie justificate cu documente suport. Am solicitat Curţii de Conturi un audit în legătură cu acest contract”, a declarat Firea.

Potrivit acesteia, auditul ar trebui să mai arate modul cum s-au realizat aceste lucrări, de ce s-au pierdut bani europeni şi de ce Primăria trebuie eventual să suporte penalităţi.

Mai mult, ea le-a cerut constructorilor „să renunţe la sumele care chiar nu pot să fie justificate sub nicio formă şi să înţeleagă situaţia în care se află Primăria”.

A fost finalizat PRIMUL tunel de la Pasajul Piaţa Sudului FOTOGALERIE

Primăria Capitalei a anunţat că a fost finalizată străpungerea tunelului rutier pe sensul Niţu Vasile-Calea Văcăreşti de la Pasajul Piaţa Sudului, urmând ca până la finele acestei luni să fie gata străpungerea întregului tunel, respectiv pe sensul Calea Văcăreşti-Niţu Vasile. Odată finalizate aceste săpături, pot fi accelerate lucrările la structura de rezistenţă a pasajului, informează municipalitatea. Detalii, aici. 

„Dacă toate lucrurile se vor desfăşura conform celor discutate, în primăvara anului viitor lucrarea va fi finalizată. Eu am preluat acest obiectiv cu anumite intârzieri, sunt primar de doar 4 luni de zile şi am încercat să recuperăm cât mai mult posibil din aceste pierderi…ne-am întâlnit de mai multe ori cu consultanţii şi constructorii. Avem câteva întârzieri legate de faptul că lucrările de deviere a utilităţilor nu au fost prevăzute în contractul iniţial, a fost un mare minus şi nu se va mai repeta în această administraţie. Trebuie să fim mult mai atenţi când încheiem aceste contracte”, a declarat primarul general Gabriela Firea.