Cea mai mare pensie specială care se plăteşte în Dolj este de peste 27.000 de lei brut pe lună. Pensia medie în judeţ este de 1.140 lei

Un pensionar din judeţul Dolj încasează nu mai puţin de 27.000 de lei brut în fiecare lună, fiind cea mai mare pensie specială care se plăteşte în judeţ.

RomaniaTV.net
20 iul. 2018, 06:38
Cea mai mare pensie specială care se plăteşte în Dolj este de peste 27.000 de lei brut pe lună. Pensia medie în judeţ este de 1.140 lei

Puţin peste 4% din numărul de pensionari din Dolj sunt beneficiari ai unor diverse forme de pensii speciale. Având în vedere că pensiile se impozitează cu 10%, reprezentând impozit pe venit, un calcul matematic simplu ne arată că persoana care are această pensie specială încasează puțin peste 24.300 de lei pe lună. Despre beneficiarul acestei pensii exorbitante știm doar că a lucrat în magistratură, astfel că pensia sa specială s-a actualizat anual, în sensul că a crescut atunci când creșteau drepturile bănești ale colegilor săi care erau încă în activitate, conform prevederilor Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, arată  GDS.

După majorarea punctului de pensie, de la 1 iulie, de la 1.000 de lei la 1.100 de lei, pensia medie pe județ a ajuns la 1.140 de lei pe lună, a informat Daniela Licu. Astfel că pensia medie este foarte aproape de nivelul salariului minim pe economie. Un tânăr plătit cu salariul minim încasează lunar 1.162 de lei pe lună. Dacă ne raportăm la pensia minimă majorată, de la 1 iulie, de la 520 de lei la 640 de lei, pensia pensionarulu de lux din Dolj ar ajunge pentru plata lunară a indemnizației (pensiei minime) a 38 de persoane.

Citeşte şi: Cea mai mare pensie din România: 12.000 de euro. Pensionarul care o încasează ar trebui să ia însă doar 3.600 lei

Dacă facem încă un calcul matematic, observăm că pensionarul de lux încasează lunar cât 21 de pensionari care au pensia medie pe județ. De asemenea, fostul magistrat încasează mai mult decât 20 de persoane salariate plătite cu salariul minim pe economie.

Cea mai mare pensie de stat: 11.300 de lei

Există și persoane din rândul pensionarilor din sistemul de stat care au cuantumul pensiei calculat în funcție de nivelul contributivității. Potrivit directoarei CJP Dolj, Daniela Licu, „cea mai mare pensie plătită din bugetul asigurărilor sociale este de 11.300 de lei. Este calculată pe principiul contributivității și este încasată de o persoană care a lucrat în învățământul universitar“. Ca să ajungă la o astfel de pensie lunară, persoana respectivă a încasat venituri foarte mari, din care a și plătit o contribuție mare la asigurările sociale (CAS).

Dacă pensiile speciale sunt plătite din bugetul de stat, pensiile normale, ale celor care au contribuit 30-35 de ani în sistem, sunt achitate din bugetul asigurărilor sociale, adică din acele sume cu care contribuie lunar salariații din România.

În Dolj există aproximativ 7.900 de pensionari beneficiari ai unor pensii speciale. Ca procent, beneficiarii de pensii speciale reprezintă circa 4,38% din numărul total de pensionari din Dolj.