Cea mai veche galaxie din univers, de până acum, descoperită de telescopul Hubble

Astronomii au descoperit şapte galaxii care existau la doar câteva sute de milioane de ani după naşterea universului, inclusiv una care ar putea fi cea mai veche de până acum.

14 dec. 2012, 16:07
Cea mai veche galaxie din univers, de până acum, descoperită de telescopul Hubble

Cea mai veche galaxie, cunoscută drept UDFj-39546284, exista, probabil, când universul avea doar 380 de milioane de ani, spun cercetătorii, şi ar putea fi cea mai îndepărtată, de până acum.

Celelalte şase galaxii s-au formate toate în maxim 600 de milioane de ani după Big Bang, care a creat universul nostru în urmă cu 13,7 miliarde de ani.

UDFj-39546284 a mai fost detectată şi în trecut, însă experţii credeau că s-a format la 500 de milioane de ani după naşterea universului. Noile observaţii, realizate de telescopul Hubble de la NASA, arată că galaxia s-a format la doar 300 de milioane de ani după Big Bang.

Richard Ellis, de la Caltech, şi echipa sa au îndreptat Hubble către o mică porţiune a cerului cunoscută drept Hubble Ultra Deep Field. Echipa a folosit telescopul la limită şi spune că Hubble nu va putea să vadă mai departe de atât. Telescopul NASA James Webb, care va fi lansat în 2018, va putea însă să observe mai bine istoria universului.

Noul studiu va fi publicat în The Astrophysical Journal Letters.