Ceaiurile de slăbit: eficiente sau nu?

Ceaiurile de slăbit îți promit că te ajută să scapi rapid de kilogramele nedorite. Explicația e simplă: stimulează digestia, intensifică metabolismul și, în unele cazuri, elimină toxinele din organism. Dar e oare sănătos să le consumi?

23 ian. 2018, 09:27
Ceaiurile de slăbit: eficiente sau nu?

Laxativele, un ingredient periculos

Printre cele mai cunoscute ceaiuri de slăbit se numără cele din rădăcină de rubarbă, aloe vera, pelin, păpădie. Toate acestea au efect laxativ și diuretic. Cresc volumul urinar, ajută la curățarea mai rapidă a tubului digestiv, eliminând astfel apa din țesuturi. Dar, deși aparent vei părea mai slabă, pe termen lung efectele acestor ceaiuri pot aduce o mulțime de probleme: crampe abdominale, amețeală, colon iritat sau scăderea nivelului de potasiu (lucru periculos pentru cei care suferă cu inima).

Iluzia pierderii în greutate

Vei remarca că, odată ce ai început să bei ceaiuri pentru slăbit, corpul tău e mai suplu. Nu este o iluzie optică. În realitate, elimini o parte din lichidele din țesuturi, dar nu cele din țesutul adipos. În timp, există riscul apariției constipației cronice. 

Ce spun americanii

Agenția americană din domeniul medical FDA (echivalentul Agenției Naționale a Medicamentului din România) nu recunoaște eficiența ceaiurilor de slăbit. Chiar dacă anumite ingrediente conținute de acestea, precum cofeina, sunt privite ca având acțiune stimulatoare asupra metabolismului, nu au un efect major asupra scăderii în greutate. Potrivit studiilor, nu există dovezi clare care să susțină faptul că ceaiurile de slăbit sunt eficiente. 

Variante care scad apetitul

Există și ceaiuri pe care le poți consuma pentru a-ți menține silueta. Nu fac minuni, însă au calitatea de a scădea apetitul. Alege-le pe cele naturale, precum ceaiul verde, ceaiul alb, ceaiul negru, ceaiul de anason sau ceaiul Oolong. Ai grijă să nu aibă ingrediente adăugate, care pot reprezenta un potențial risc pentru sănătate.

Ceaiuri pentru menținerea siluetei

-Ceai de ghimbir: razi o bucată de rădăcină de ghimbir de 4-5 cm și o pui la fiert într-un litru de apă, după ce aceasta dă în clocot. Lași să fiarbă un minut, apoi acoperi vasul și strecori ceaiul după 30 de minute. Bei în fiecare dimineață, pe stomacul gol.
-Ceai de anason: pui o steluță de anason într-o cană cu apă fierbinte. Lași la infuzat 10 minute, apoi strecori. Dacă dorești, poți îndulci ceaiul cu miere, după ce se răcește. Bei 2-3 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese  

Atenție!

Folosirea pe termen lung a ceaiurilor de slăbit din plante poate declanșa reacții adverse, din cauza ingredientelor conținute, precum cafeina sau guarana. Pot provoca anxietate, amețeală, palpitații.

Ce ceaiuri sunt bune pentru ten. Top 5 recomandări