Cei doi jandarmi bătuţi la mitingul din 10 august, decoraţi de MAI pentru rezultate remarcabile

38 de militari şi poliţişti care au intervenit pentru a salva vieţa unor persoane ori s-au evidenţiat prin fapte deosebite au primit, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la sediul Ministerului Afacerilor Interne, cele mai înalte distincţii ale instituţiei. Printre cei decoraţi se află şi cei doi jandarmi bătuţi de mai multe persoane la mitingul din 10 august, dar şi un grup de cinci jandarmi care i-au salvat viaţa unui bărbat ale cărui haine luaseră foc, potrivit news.ro.

RomaniaTV.net
29 nov. 2018, 11:50
Cei doi jandarmi bătuţi la mitingul din 10 august, decoraţi de MAI pentru rezultate remarcabile

Cu prilejul Centenarului Marii Uniri, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a acordat cele mai înalte distincţii ale MAI unor angajaţi care au acţionat pentru salvarea de vieţi ori s-au evidenţiat prin fapte deosebite în misiuni atât în ţară, cât şi în străinătate.

În cadrul ceremoniei, care a avut loc la sediul MAI, au fost decoraţi 38 de militari şi poliţişti care au avut rezultate remarcabile în activitatea desfăşurată.

Astfel, au primit distincţii sergentul major Ionuţ Bulimej din cadrul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti şi alţi patru colegi (sg. maj. Sergiu-Adinel Ciorogar, sg. maj. Răzvan-Petrică Seleşan, sg. maj. Florin-Emanuel Merean şi sg. maj. Denis-Vlăduţ Zgârcea) care au intervenit prompt, în 8 ianuarie, pentru salvarea unui bărbat cuprins de flăcări.

„Acesta voia să aprindă focul în sobă, dar nu a observat că se stropise cu benzină. În momentul în care hainele i-au luat foc, bărbatul a ieşit alergând pe o stradă din localitatea Batiz, judeţul Hunedoara. Şansa lui au fost cei 5 jandarmi care la momentul respectiv erau elevi la Şcoala de subofiţeri de Jandarmi Fălticeni Petru Rareş şi se aflau în practică în judeţul Hunedoara”, arată MAI.

De asemenea, a primit distincţie agentul şef de poliţie Dănuţ Constantin din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, pentru curajul dovedit în imobilizarea unui agresor care a atacat cu un cuţit o femeie. Poliţistul era în timpul liber, pe o stradă din sectorul 4, când a văzut un bărbat care înjunghia o femeie. A intervenit şi a reuşit să îl imobilizeze şi dezarmeze pe agresor, apoi a anunţat prin 112 secţia de poliţie 24 şi ambulanţa. Datorită lui, femeia trăieşte, deşi fusese înjunghiată de două ori.

Printre cei care au primit distincţii se numără plutonierul adjutant şef Ionel Gîrboiu din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea, pentru profesionalismul de care a dat dovadă în numeroasele misiuni de stingere a incendiilor, unde a coordonat operaţiunile de intervenţie şi de salvare a persoanelor aflate în pericol. Una dintre intervenţiile extrem de riscante a fost cea de salvare a unui bărbat surprins sub un mal de pământ în judeţul Vrancea.

Potrivit MAI, subofiţerilor de jandarmi Cristian Felegă şi Ştefania Nistor le-au fost acordate distincţii pentru curajul dovedit în momentul atacării lor de către un grup de persoane violente.

Totodată, au primit distincţii patru poliţişti de frontieră care, în 21 noiembrie, au capturat în PTF Siret, aproape 1.000.000 de pachete cu ţigări pe care trei cetăţeni polonezi au încercat să le introducă ilegal în ţară, ascunse în colete cu rigips şi vată minerală.

„Pentru că a pus misiunea chiar mai presus de propria viaţă, ministrul afacerilor interne a propus Preşedintelui României acordarea Ordinului Crucea Naţională, Serviciul Credincios, Clasa a III-a lui Ciprian Sfichi, poliţistul lovit cu sabia de un bărbat suspect de comiterea unor infracţiuni grave”, arată MAI.

Totodată, au fost propuşi pentru acordarea unor înalte distincţii de către Preşedintele României 170 de ofiţeri şi subofiţeri/agenţi cu funcţii de execuţie din Ministerul Afacerilor Interne care s-au remarcat prin fapte şi lucrări excepţionale.

De asemenea, în anul Centenarului Marii Uniri, cu ocazia Zilei Naţionale au fost înaintaţi în gradul următor înainte de termen 3.000 de ofiţeri şi subofiţeri/agenţi din MAI.

„Cu acelaşi prilej, cea mai înaltă distincţie a MAI – Placheta de Onoare a fost acordată Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din MAI, Asociaţiei Veteranilor de Război din Ministerul Afacerilor Interne şi Corpului Naţional al Poliţiştilor. Totodată, cu prilejul Centenarului Marii Uniri, 17 veterani de război au fost decoraţi, prin ordin de ministru, cu Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu Însemn de Război. Alte 54 de cadre militare în rezervă şi în retragere din Ministerul Afacerilor Interne, precum şi veterani de război, au primit aprecieri scrise din partea ministrului afacerilor interne. Până la finalul anului, prin ordin al ministrului afacerilor interne vor fi acordate distincţii similare şi altor angajaţi ai MAI care s-au remarcat anul acesta prin fapte deosebite”, mai arată MAI.