Cei mai mari duşmani ai mierii: Află cum trebuie păstrată

Cei mai importanti duşmani ai mierii, care duc la degradarea ei sunt: umiditatea, lumina soarelui, căldura sau încălzirea mierii, filtrarea, îmbătrânirea şi fermentarea.

27 aug. 2014, 06:57
Cei mai mari duşmani ai mierii: Află cum trebuie păstrată

Umiditatea

Valoarea normala pentru continutul in apa al mierii este de 17-18%. Higroscopicitatea mierii face ca aceasta, daca este tinuta intr-un mediu necorespunzator, la o umiditate de 100% a mediului inconjurator, timp de 2-3 luni, sa-si mareasca continutul ei in apa cu 18-50%, iar la o umiditate de 81%, sa se mareasca pana la 32%. Umiditatea aerului in incaperile destinate depozitarii mierii nu trebuie sa depaseasca 60%, de aceea mierea nu trebuie tinuta in frigider.

Citeşte şi Afecţiunile pe care le poţi trata cu miere şi scorţişoară

Mierea prea umeda risca sa fermenteze si, astfel, sa fie compromisa.

Lumina soarelui

Lumina soarelui, mai ales razele ultraviolete, afecteaza calitatile biologice si fizico-chimice ale mierii, fapt ce duce la scaderea efectelor terapeutice ale mierii, de exemplu: scade actiunea anticolesterol, scade actiunea antibacteriana, distruge enzimele din miere etc. Mierea afectata de lumina soarelui are cu 40% mai putine calitati. Mierea este creata de albine la intuneric si nu trebuie expusa luminii solare.

Citeşte şi Beneficii uimitoare ale polenului de albine

Caldura sau incalzirea mierii

Cea mai potrivita temperatura pentru depozitarea mierii este in jur de 14 grade si nu trebuie sa se depaseasca 24-25 de grade. O temperatura de 20-25 de grade duce la inchiderea culorii mierii si pierderea aromei.

Miere şi cătină. Efecte terapeutice

Incalzirea mierii la o temperatura mai mare de 35 de grade pentru extragerea mai usoara a ei din faguri sau pentru fluidizarea celei cristalizate ii afecteaza culoarea, gustul, aroma si compozitia. Enzimele din miere sunt termostabile, dar activitatea lor scade la 50 de grade si dispare complet la 80 de grade. Incalzirea mierii la peste 60 de grade duce la distrugerea fermentilor, la evaporarea substantelor eterice volatile si antimicrobiene, fenomene in urma carora mierea isi pierde aroma si se transforma intr-un amestec de simple zaharuri.

Citeste mai mult pe curademiere.ro.