Cei mai mulţi copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că nu au venit la medic

Ministerul Sănătăţii a anunţat recent că ne confruntăm cu o epidemie de rujeolă, iar principala cauză a acestei epidemii sunt "campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor". Cele mai recente date centralizate privind vaccinarea ROR arată că cei mai mulţi copii - peste 74% dintre ei - nu au fost vaccinaţi ROR în 2015 din cauza neprezentării la medic, şi că doar 6.9% dintre copii nu au fost vaccinaţi din cauza refuzului explicit al părinţilor lor.

23 sept. 2016, 14:16
Cei mai mulţi copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că nu au venit la medic

Autorităţile nu ştiu însă şi nu vor să afle din ce cauze nu se prezintă copiii la medic şi câţi dintre ei nu sunt în evidenţele unui medic de familie. Cifrele oficiale dezvăluie o nouă gaură neagră despre care nu vorbeşte nimeni: cei 74% dintre copiii nevaccinaţi ROR în 2015 sunt nişte „fantome” pentru sistemul medical.

ECONOMICA.NET a obţinut datele oficiale ale autorităţilor despre principalele cauze ale nevaccinării ROR în 2015. Acestea sunt cele mai recente informaţii centralizate de autorităţi privind acoperirea vaccinală cu ROR.

Iată cauzele nevaccinării cu ROR în 2015:

  • 74,5% dintre copiii eligibili să fie vaccinaţi ROR în 2015 nu au primit vaccinul din cauza neprezentării la vaccinare. Autorităţile nu ştiu DE CE aceşti copii nu au ajuns la un medic de familie, dar nici CINE, care este profilul acestor copii şi al părinţilor lor şi câţi dintre ei sunt înscrişi la un medic de familie.
  • 6,9% dintre copiii eligibili nu au fost vaccinaţi ROR din cauza refuzului explicit al părinţilor lor.
  • 6,1% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că au avut contraindicaţii medicale.
  • 6% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR din culpa medicului lor de familie; copiii nu au fost incluşi pe lista de catagrafie de către medic.
  • 0,9% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că s-au născut în străinătate.
  • 0,3% dintre copii nu au fost vaccinaţi ROR din cauza lipsei vaccinului.

Citeşte şi CMR, îngrijorat de situaţia care a dus la apariţia epidemiei de rujeolă: Vaccinarea este cel mai important act

Aceste date reflectă cauzele nevaccinării cu vaccin ROR la vârsta de 7 ani a copiilor născuţi în anul 2008, şi la vârsta de 5 ani a copiilor născuţi în anul 2010. Informaţiile sunt prezentate în „Analiza rezultatelor estimarii acoperirii vaccinale cu ROR 2 la vârsta de 7 ani, cu ROR 2 la vârsta de 5 ani şi cu dT la vârsta de 14 ani”, realizată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Mai mult, acestea sunt principalele cauze ale nevaccinării cu ROR şi pentru copiii născuţi în iulie 2014, potrivit raportărilor aceluiaşi centru.

74,5% dintre copiii eligibili să fie vaccinaţi ROR în 2015 nu au primit vaccinul din cauza neprezentării la medic. Autorităţile nu sunt interesate să afle cauzele acestui dezastru.

Anual, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) face analize complexe despre acoperirea vaccinală împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului (ROR) în România. CNSCBT asigură coordonarea profesională specifică a Institutului Naţional de Sănătate Publică, a reţelei naţionale de supraveghere epidemiologică şi controlul bolilor transmisibile.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Citeşte şi Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul epidemiei de rujeolă şi solicită explicaţii Ministerului Sănătăţii