CEJ: Angajaţii care se îmbolnăvesc în concediu de odihnă au dreptul la o nouă vacanţă

Curtea Europeană de Justiţie a decis joi că angajaţii care se îmbolnăvesc în timpul vacanţei au în mod legal dreptul să îşi ia o alta, scrie joi New York Times.

RomaniaTV.net
22 iun. 2012, 08:00
CEJ: Angajaţii care se îmbolnăvesc în concediu de odihnă au dreptul la o nouă vacanţă

„Raţiunea concediului de odihnă plătit este de a-i permite angajatului să se odihnească şi să se bucure de o perioadă de relaxare”, a explicat Curtea Europeană de Justiţie, într-un caz în care au fost implicaţi mai mulţi muncitori din Spania, informează AGERPRES.

„Scopul concediului medical este diferit, întrucât îi permite angajatului să îşi revină în urma unei boli ce l-a făcut inapt să muncească”.

În contextul în care o bună parte din Europa se confruntă cu recesiunea, guvernele se străduiesc să îşi reducă deficitele bugetare, iar oficialii încearcă să lupte împotriva ratei ridicate de şomaj. Şi, scrie NYT, această decizie vine ca o reamintire a cât de greu este să reformezi practici legale vechi, legate de locurile de muncă, ce îngreunează angajările în vederea relansării economiilor în dificultate.

Muncitorii spanioli au avut prima dată câştig de cauză într-o instanţă iberică, unde au argumentat că contractul colectiv de muncă face o distincţie între concediul de odihnă şi concediul medical, ce este recunoscută de legislaţia spaniolă. Asociaţia Naţională a Afacerilor de Largă Distribuţie – ANGED – a făcut apel la Curtea Supremă din Madrid, care a apelat la rândul său la Curtea Europeană de Justiţie pentru o decizie în vederea modului de aplicare a legislaţiei europene referitoare la perioadele de muncă.

Curtea de Justiţie a decis anterior că o persoană care se îmbolnăveşte înainte de a merge în vacanţă are dreptul să îşi reprogrameze vacanţa, iar joi a hotărât să extindă acest drept şi în perioada de vacanţă propriu-zisă.