Cel mai ÎNFRICOŞĂTOR film creat vreodată are la bază un fapt REAL. Întâmplarea a CUTREMURAT America

Exorcistul a fost primul film de groază nominalizat la Premiile Oscar. Cu 23 de ani înainte de apariţia pe ecrane scenariul s-a desfăşurat în realitate, în statul american Missouri, unde preoţii iezuiţi au scos diavolul din trupul unui băiat în vârstă de 14 ani.

09 oct. 2013, 10:48

Apărut pe marile ecrane în anul 1973, filmul Exorcistul a îngrozit publicul cinefil din lumea întreagă prin povestea înfricoşătoare a fetiţei de 12 ani, posedate de demoni, şi încercările disperate ale mamei sale de o a recâştiga, printr-un ritual de exorcizare realizat de doi preoţi.

Pelicula regizată de William Friedkin a fost realizată după romanul omonim al lui William Peter Blatty, publicat în 1971, însă puţină lume ştie că la baza poveştii stă o întâmplare reală. Este vorba de un ritual de exorcizare la care a fost supus luni de zile un băiat în vârstă de 14 ani, de către preoţi iezuiţi.

Întâmplarea a avut loc în anul 1949, în statul american Missouri, iar pentru a-i proteja identitatea copilul este cunoscut sub numele de Roland Doe. El s-a născut într-o familie de religie luterană şi a locuit împreună cu părinţii în oraşul Prince George’s County, din Maryland. Era dependent de compania adulţilor şi era ataşat în mod special de mătuşa sa Harriet, care era spiritistă. Moartea acesteia, când Roland avea 13 ani, a fost momentul care a declanaşt o serie de activităţi paranormale, părinţii începând să observe fenomene ciudate, precum zgâlţâitul patului, deplsarea mobilierului prin cameră sau diverse zgomote în interiorul zidurilor. A fost internat timp de mai multe zile la Spitalul Universitar din Georgetown, însă medicii nu au constatat anomalii cu privire la starea sa de sanatate.

Neîmpăcaţi cu ideea, părinţii s-au întâlnit cu un preot local, Albert Hughes, care şi-a dat cu părerea că băiatul este posedat şi a cerut permisiunea Arhiepiscopului de Washington, pentru a începe ritualul de exorcizare. Atunci, părinţii lui Roland şi copilul s-au mutat în casa unei rude din Saint Louis (Missouri), unde pe parcursul mai multor săptămâni peste nouă preoţi iezuiţi au luat parte la exorcizarea băiatului. Unul dintre ei, Raymond Bishop, a păstrat un jurnal al acestor şedinţe legate de presupusa posedare de demoni a lui Roland.

Între altele, el a descris cum Roland a început să devină extrem de agitat când unul dintre preoţi a binecuvântat patul cu apă sfinţită şi, o dată ce rugăciunile de exorcizare au continuat, băiatul a devenit foarte violent şi a trebuit să fie ţinut de trei bărbaţi. O altă secvenţă descrie momentul când preoţii au decis să-l împărtăşească, dar Satana s-a împotrivit şi a lăsat pe trupul copilului urme de zgârieturi. De asemenea, o imagine cu chipul Diavolului a apărut pe piciorul lui Roland. Exorcizarea s-a încheiat în timpul unei şedinţe la capătul căreia băiatul a strigat: „Satano! Sunt Sfântul Mihail, îţi poruncesc să părăseşti acest trup!” şi, după un spasm violent a rostit din nou: „A plecat!„.

Această întâmplare, apărută în paginile ziarului Washington Post, l-a inspirat pe William Peter Blatty, care în 1971 avea să publice Exorcistul. Între timp Roland s-a căsătorit şi a avut copii, dar nu a discutat niciodată despre exorcizarea sa.

Analiştii cazului Roland Doe consideră, mai nou, că băiatul suferea probabil de o problemă de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia sau sindromul Tourette, care erau prea puţin înţelese în anii ’40.

Citeşte şi A văzut lucruri pe care nu le poate EXPLICA: Cutremurătoarele amintiri ale unui EXORCIST cunoscut