Cel mai mare diamant pur incolor din lume a fost vândut. Află preţul RECORD obţinut

Un diamant pur incolor tăiat în formă de pară şi care are 101,73 de carate, cel mai mare din categoria sa, a fost vândut miercuri seară cu preţul record de 26,7 milioane de dolari la o licitaţie organizat la Geneva de casa Christie's.

16 mai 2013, 12:30
Cel mai mare diamant pur incolor din lume a fost vândut. Află preţul RECORD obţinut

Cumpărătorul acestei nestemate, considerată a fi cel mai mare diamant pur incolor care a fost scos vreodată la licitaţie, este bijutierul american Harry Winston, a cărui companie a fost cumpărată recent de grupul elveţian Swatch Group, potrivit Mediafax.

Extras din mina Jwheng din Botswana, acest diamant cântărea în versiunea sa brută 236 de carate. Bijutierul care l-a şlefuit şi prelucrat a avut nevoie de 21 de luni pentru a-i da forma actuală, de pară, cu lungimea de 4,1 centimetri şi lăţimea de 2,5 centimetri.

Acest diamant, care a reprezentat principalul lot al licitaţiei organizate de casa Christie’s, a fost pentru prima dată pus în vânzare, iar cumpărătorul va avea privilegiul de a-i alege un nume. Acesta a precizat că numele acestui diamant va fi de acum înainte „Harry Legacy”.

Diamantul a obţinut clasificarea „D” din partea Institutului american de gemologie, fapt ce atestă că acea nestemată are cea mai bună culoare posibilă. El a obţinut totodată clasificarea pentru cea mai bună transparenţă şi este perfect simetric.

În această categorie, campionul mondial este „Cullinan I”, o nestemată de 530,20 caracte, care face parte din bijuteriile coroanei britanice şi care nu a fost niciodată pus în vânzare.

În 2007, un diamant pur incolor de 84,37 carate, denumit Diamant Chloe, a fost vândut cu 16,19 milioane de dolari, stabilind un nou record de preţ pentru diamant de acest tip.

În noiembrie 2012, Arhiducele Joseph, un diamant de 76,02 carate, dintr-o categorie care nu era la fel cu cea a diamantului vândut miercuri la Geneva – din punctul de vedere al culorii -, a fost vândut de casa Christie’s, tot la Geneva, cu suma de 21,5 milioane de dolari.

Un diamant al actriţei Elizabeth Taylor, din aceeaşi categorie, dar de doar 33,19 carate, a fost adjudecat cu 8,8 milioane de dolari în decembrie 2011, la New York.