Cel mai mare planetariu din România va fi deschis în aprilie la Braşov

Cel mai mare planetariu din România va fi deschis luna viitoare la Braşov, amenajarea acestuia costând peste 8 milioane de lei, scrie monitorulexpres.ro. "Spectacolele vor dura 30-40 de minute, timp în care vizitatorii pot călători pe cele mai îndepărtare locuri de pe pământ, pe toate planetele din galaxie sau pot vedea animaţii care îi pot ajuta să înţeleagă mai bine noţiuni de geografie, meteorologie, astronomie sau biologie", a declarat Alin Pânzaru, managerul Zoo Braşov.

RomaniaTV.net
12 mart. 2019, 09:57
Cel mai mare planetariu din România va fi deschis în aprilie la Braşov

Planetariul din Parcul Zoo din Braşov a fost finalizat şi cel mai probabil de la 1 aprilie va fi deschis şi publicului, după ce va avea un regulament de funcţionare aprobat de Consiliul Local Braşov. La planetariu vor putea fi vizionate filmuleţe din diferite categorii, astronomie, geografie sau biologie. 

Amenajarea planetariului a costat 8,205 milioane de lei şi a fost începută în primăvara anului trecut, de către firma braşoveană Har&H. Planentairu se află în clădirea construită acum 3 ani, odată cu modernizarea grădinii zoologice, imobil ce a costat 2,432 milioane lei.
Acest planetariu deţine, în prezent, cele mai moderne echipamente din România, respectiv un sistem superior de proiectare digitală, de 4K, prin intermediul a două video-proiectoare, având ca sursă de lumina diode laser şi accesorii optice de conversie şi mascare, amplasate diametral opus. Sistemul poate fi updatat ulterior la 8K sau 3D. Din punct de vedere audio sistemul are 7 canale de sunet, 14 boxe şi două subwoofere, cu puterne de 19.000 de W.

Planetariul de la Zoo Braşov are o capacitate de 103 locuri de locuri construite pe un planşeu-anfiteatru, de 300 de metri pătraţi, cu o înclinaţie de 23,5 grade (ca şi axa de înclinare a Pământului), pentru a da senzaţia de profunzime.