Cel mai mare protest din 2013. Miting la Bucureşti, împotriva scumpirii gazelor VIDEO

Aproape o mie de sindicalişti au protestat miercuri în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la Guvern, cerând stoparea calendarului de creştere a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, participanţii aducând la miting un sicriu de copil şi un personaj simbolizând "moartea economiei româneşti".

19 iun. 2013, 06:32
Cel mai mare protest din 2013. Miting la Bucureşti, împotriva scumpirii gazelor VIDEO

Protestul sindical de la Guvern s-a încheiat în jurul orei 12.30, liderii protestatarilor anunţând că, în urma discuţiilor cu miniştrii Constantin Niţă şi Doina Pană, vor avea o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai Executivului, peste o săptămână, pentru a căuta „soluţii pentru industrie”.

La întâlnirea de peste o săptămână vor participa şi reprezentanţi ai patronatelor, au mai spus liderii sindicali, după discuţiile purtate miercuri cu ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Dialog Social, Doina Pană, şi un consilier al premierului Victor Ponta.

Aproape o mie de sindicalişti au protestat miercuri în Piaţa Victoriei din Bucureşti, la Guvern, cerând stoparea calendarului de creştere a preţurilor la gazele naturale şi energia electrică, participanţii aducând la miting un sicriu de copil şi un personaj simbolizând „moartea economiei româneşti”

La protest au venit sindicalişti din mai multe judeţe, printre care Galaţi, Iaşi, Bacău, Neamţ, Hunedoara, Dâmboviţa şi Sălaj.

Liderii sindicali au anunţat că se strâng semnături de la toţi protestatarii, pentru stoparea liberalizării preţurilor la gaze şi energie, listele urmând să fie depuse la guvern.

Sindicaliştii au afişat pancarte cu mesaje printre care „Austeritatea distruge economia românească”, „USL, ce mai e? Sărăcie lucie”, „Suntem săraci şi disperaţi” şi „Noi suntem România”.

La manifestaţia numită de organizatori „protest de priveghi” a fost adus şi un sicriu de copil, pe care a fost scris textul „Truda părinţilor”. Lângă sicriu a stat un sindicalist îmbrăcat într-un personaj simbolizând Moartea, cu pelerină pe care scrie „FMI”, glugă, coasă şi mască sub formă de cap de mort.

Pe scena amenajată pentru discursurile liderilor sindicali au fost aduse şi butoaie, în care sindicaliştii au început să bată încă de începutul protestului, în jurul orei 10.00.

La ora 11.00, o delegaţie a protestatarilor a fost primită la discuţii în sediul Executivului.

Protestul a fost organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, Federaţia Sindicală a Siderurgiştilor METAROM, Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea-Metal şi Federaţia Generală a Sindicatelor Familia. Organizatorii anunţaseră marţi că la protest sunt aşteptaţi 2.000 de membri ai celor patru federaţii din industrie.