Cel mai rapid animal din lume nu este ghepardul, ci un acarian

Recordul de viteză al ghepardului a fost bătut de un acarian minuscul. Acarianul, denumit Paratarsotomus macropalpis, aleargă până la 20 de ori mai repede decât felina.

30 apr. 2014, 16:18
Cel mai rapid animal din lume nu este ghepardul, ci un acarian

Ghepardul nu a fost niciodată, de fapt, cel mai rapid animal din lume, dacă măsurăm viteza în lungimi de corp. Până acum, recordul era deţinut de gândacul tigru australian, care alerga 171 de lungimi de corp pe secundă, în timp ce ghepardul reuşeşte doar 16 lungimi de corp pe secundă.

Gândacul de pe continentul sudic a fost însă bătut de acarianual Paratarsotomus macropalpis din sudul Californiei. Acesta aleargă 322 de lungimi de corp pe secundă, adică echivalentul a 2000 de kilometri pe oră pentru un om.

Descoperirea a fost făcută de studentul Samuel Robin şi de colegii săi de la Colegiul Pitzer. Cercetătorii au folosită o cameră de mare viteză pentru a înregistra sprintul acarianului în laborator şi pe câmp. Rezultatele au arătat că arahnida aleargă, se opreşte şi schimbă direcţia extrem de repede.

„Este fantastic să descoperit ceva care este mai rapid decât orice pe Pământ şi să îţi imaginezi cum ar fi un om care ar alerga cu acea viteză… este uimitor”, a declarat Samuel Rubin.

„Dar, în afară de asta, dacă aflăm fizica felului în care reuşeşte să atingă această viteză am putea face design-uri revoluţionare pentru roboţi şi pentru dispozitivele biomimetice”, a mai spus studentul.

Paratarsotomus macropalpis trăieşte în sudul Californiei şi poate fi văzut deseori alergând de-a lungul rocilor sau trotuarelor. Deşi a fost descoperit în 1916, nu se cunosc prea multe despre obiceiurile sale şi cu ce anume se hrăneşte.