Cel mai scump brad de Crăciun va fi împodobit la Târgu Jiu. Primăria a plătit peste 100.000 de euro pentru achiziţionarea lui

Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu au cheltuit aproximativ 100.000 de euro pentru bradul de Crăciun, amplasat în centrul oraşului, ultima rată pentru ansamblul ornamental confecţionat din aluminiu şi oţel fiind achitată în această lună.

17 nov. 2016, 15:07
Cel mai scump brad de Crăciun va fi împodobit la Târgu Jiu. Primăria a plătit peste 100.000 de euro pentru achiziţionarea lui

Primăria Târgu-Jiu a plătit, în rate, 406.866,61 de lei, fără TVA, pentru achiziţionarea bradului de Crăciun. Prima rată a fost achitată în luna decembrie a anului 2015, iar ultima în această lună.

„Din cauza faptului că bradul ornamental achiziţionat în 2008 era depăşit fizic şi moral şi pentru că prezenta anumite riscuri majore ce puteau pune în pericol siguranţa cetăţenilor, Primăria Târgu-Jiu a achiziţionat anul trecut un nou ansamblu ornamental, prin încheierea unui act adiţional la contractul de delegare a gestiunii serviciului de iluminat public, avut cu societatea cu care colabora în perioada respectivă. Suma a fost plătită în rate lunare egale, în perioada decembrie 2015-noiembrie 2016. În preţul de achiziţie a intrat bradul cu mecanismele, automatizarea şi computerizarea aferentă, dar şi complexul de arcade montate la cele patru mari intersecţii ale oraşului”, a declarat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu-Jiu.

Reprezentanţii instituţiei susţin că structura metalică sub formă de brad, care are o înălţime de 22 de metri, va fi folosită de sărbători, în următorii 12 ani.

„Bradul este confecţionat din aluminiu şi oţel, este prevăzut cu o structură metalică, echipamente automatizate, computerizare, ornamente şi instalaţii de lumini, 81.000 de leduri, sistem audio, senzori, soft şi mai este prevăzut cu un sistem de autoridicare, care diminuează semnificativ costurile de montare şi de demontare. Bradul va fi folosit pentru o perioadă de minim 12 ani, pentru că este unul modern”, a mai precizat Loredana Covei, purtătorul de cuvânt al primăriei Târgu-Jiu.

Unul dintre consilierii locali din Târgu-Jiu, Eduard Berca, susţine că nu a ştiut până acum preţul pentru această investiţie.

„În contextul în care bugetul primăriei din venituri proprii se întrevede a fi unul extrem de sărac, asta ne mai trebuia, cel mai scump brad din România! Nu a ştiut nimeni că a costat atât, e vorba de bugete care se alocă pe anumite Direcţii din primărie şi se cheltuie cum vrea ordonatorul, care este primarul. Nu ne-a cerut părerea, în niciun caz. De data asta a întrecut orice măsură, dar ce să te miri când am făcut ce am făcut cu centrul oraşului, cu stadionul, acesta este modul de gândire al lui Florin Cârciumaru, de a face administraţie. Suma mi se pare astronomică, extraterestră, în condiţiile în care la Centrul Rockefeller, din New York, care are averea de două ori cât bugetul nostru anual, al ţării, cel mai scump brad a fost 85.000 de euro”, a declarat consilierul local Eduard Berca.

Spre deosebire de autorităţile din municipiul Târgu-Jiu, la Sibiu a fost amplasat în Piaţa Mare un brad natural, de aceeaşi înălţime, care a costat 6.000 de euro, fiind inclus şi transportul pe o distanţă de aproximativ 200 de kilometri. Luminile bradului vor fi puse în funcţiune pe 18 noiembrie, la deschiderea Târgului de Crăciun.