Cel mai vechi desen de origine umană datează de acum 73.000 de ani şi seamănă cu un hashtag

Cel mai vechi desen de origine umană cunoscut pe lume datează de-acum 73.000 de ani şi a fost descoperit într-o grotă din Africa de Sud.

12 sept. 2018, 19:28
Cel mai vechi desen de origine umană datează de acum 73.000 de ani şi seamănă cu un hashtag

Desenul seamănă cu un hashtag, a informat o echipă internaţională de cercetători în revista Nature.

Descoperirea a fost făcută în peştera Blombos, situată la aproximativ 300 de kilometri la Est de Cape Town.

Desenul a fost realizat cu ajutorul unei bucăţi pe piatră de culoare cărămizie şi seamănă cu simbolul „hashtag” din zilele noastre.  Este diferit de toate celelalte modele asemănătoare cunoscute în Africa, Europa și Asia de Sud-Est.

Cel care a descoperit acest desen a fost unul dintre membrii echipei de cercetători, Luca Pollarolo, cercetător în cadrul a două universităţi din Africa de Sud.

În urma analizelor la microscop şi a altor examinări s-a confirmat că liniile paralele scrijelite pe piatră reprezintă un desen. Liniile întrerupte ce se văd pe marginea pietrei indică prezenţa unui motiv complex, au estimat specialiştii de la Universitatea Witwatersrand.

Grota din Blombos face obiectul de interes încă din 1991. Aceasta a devenit celebră după descoperirea unor vestigii ce sugerau preocupări estetice şi chiar simbolice, cum ar fi blocuri de ocru gravate, perle din scoică şi obiectele din os vechi de 75.000 şi chiar 100.000 de ani.