Cele mai frumoase tradiţii din Postul Crăciunului. Iată de ce se spală toată vesela cu cenuşă

De fiecare dată când Crăciunul vine, pământul e plin de îngeri. Dar nu putem vedea strălucirea acestora fără să postim cum se cuvine, timp de 40 de zile. Spre deosebire de Postul Paștelui, cel al Crăciunului este mult mai blând, având multe dezlegări la pește, ulei și vin.

17 nov. 2017, 14:30
Cele mai frumoase tradiţii din Postul Crăciunului. Iată de ce se spală toată vesela cu cenuşă

Dacă țin Postul Crăciunului fetele nemăritate își vor găsi sortitul, potrivit unei vechi tradiții. Dar nu numai atât. Acestea trebuie să adune în fiecare zi a postului câte o surcină, iar în Ajunul Crăciunului să fiarbă crupe fără sare, pe care apoi să le pună pe masă.

Se crede că umbra ursitorului lor, va veni seara, pe cahlă, și se va ospăta. Un alt obicei al fetelor necăsătorite este bătutul pernelor, în speranța că așa își vor îmblânzi soarta și pețitorii vor începe să vină la casele lor. Și în ziua de astăzi, în Postul sfântului Crăciun se va spăla toată vesela cu cenușă sau leșie, ca să nu mai existe nici o urmă de carne.

Citeşte şi POSTUL CRACIUNULUI 2017, tradiţii şi superstiţii: Ce este „bătutul pernelor” şi ce semnifică mâncarea „de dulce”

De Intrarea în Biserică a Maicii Domnului se dă de pomană pentru cei care au murit fără lumină.

Pe 21 noiembrie, când se sărbătoreşte Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, se spune că „se deschide cerul, vorbesc vitele, le aud cei neprihăniţi„. În această zi există obiceiul de a se da de pomană pentru cei înnecaţi şi cei care au murit fără lumină.

În plus, se arde o lumânare şi se ung ferestrele şi uşile cu usturoi deoarece „încep să lucreze fermecătoarele”. Tot cu usturoi se ung ferestrele și ușile de ziua Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie pentru ca familia să fie ferită de energiile negative. Se spune că dacă este lună plină şi cer senin iarna va fi călduroasă iar dacă sunt nori, zăpadă sau ploaie zăpezile vor fi mari.

De asemenea, în această zi nu e bine să piepteni, să dai ceva cu împrumut și se pună în apă o crenguță de măr. Dacă această înflorește de Sfântul Vasile, anul ce urmează va fi roditor.

Citeşte şi POSTUL CRĂCIUNULUI 2017. Postul Crăciunului, de 40 de zile, începe miercuri. Ce este permis şi ce este interzis