Cele mai tari PĂCĂLELI de 1 aprilie pe internet

Twitter a introdus taxa pe vocale, Google a lansat un serviciu de căutare pe bază de mirosuri, utilizatorii Google Maps au putut folosi filtrul pentru comori. Sunt doar câteva farse pregătite de 1 aprilie pentru internauţi. 

01 apr. 2013, 14:35
Cele mai tari PĂCĂLELI de 1 aprilie pe internet

Ziua păcălelilor (1 aprilie) a fost celebrată aşa cum se cuvine de tabloidele britanice, dar şi de giganţii internetului Google şi Twitter, printr-o serie de glume care au dat dovadă de multă imaginaţie, scrie Mediafax, care citează un articol Daily Mail.

Luni dimineaţă, tabloidul Daily Mail anunţa „senzaţionala” informaţie potrivit căreia specialiştii de la un adăpost pentru animale din Marea Britanie au antrenat câteva bufniţe pentru a livra scrisori, în cadrul unui serviciu poştal special, creat după modelul aceluia prezentat în filmele din seria „Harry Potter”.

Daily Mail nu a fost singurul cotidian britanic care şi-a amuzat cititorii cu astfel de glume, multe alte publicaţii concurente alăturându-i-se în acest efort depus de presa britanică de a sărbători veselia şi spiritul zilei de 1 aprilie.

Astfel, publicaţia The Guardian, prin intermediul editorului Alan Rusbridger, anunţa lansarea produsului „Guardian Goggles”, considerat o parodie a ochelarilor Google, care permite cititorului „să vadă lumea din punctul de vedere al ziarului The Guardian (publicaţie cu opinii de stânga, n.r.), tot timpul”.

Publicaţia Daily Express afirmă la rândul său că austeritatea a lovit familia regală britanică, iar Palatul Buckingham a început să închirieze celebrul „Apartament Belgian” turiştilor bogaţi pentru 10.000 de lire sterline pe noapte. Potrivit acelui articol, oaspeţii vor putea să se alăture familiei regale la micul-dejun, vor putea să mănânce tot ce doresc din preparatele culinare prezentate în formatul unui bufet suedez, dar „le este strict interzis să se atingă de colecţia regală de vinuri”.

The Times a făcut o glumă literară pentru a marca ziua de 1 aprilie, anunţând descoperirea unor documente ascunse care au aparţinut căpitanului Jasper Speedicut, un personaj fictiv despre care se spune că a luptat în toate bătăliile majore ale Imperiului Britanic.

Daily Mirror a publicat o ştire care le-a dat fiori unora dintre cititori, în care se anunţa lansarea unor avioane cu podeaua din sticlă, oferind pasagerilor companiei Virgin Atlantic (una dintre primele companii aeriene private care va organiza zboruri în spaţiu, n.r.) să vadă globul terestru sub picioarele lor în timpul zborului.

Acelaşi ziar spunea că avioanele Virgin Atlantic vor fi apoi deturnate deasupra localităţii Loch Ness (celebră pentru presupusa apariţie a unei creaturi acvatice ciudate, n.r.) pentru o monitorizare şi supraveghere atentă a sitului.

Venerabila revistă cu opinii de stânga New Statesman a anunţat, glumind, că va adopta mult urâtul font „Comic Sans” pentru a celebra cea de-a 100-a aniversare a publicaţiei, afirmând că acel set de caractere sunt „fercheşe, amuzante şi jucăuşe”.

Grupul Google, care este întotdeauna un participant entuziast la farsele de 1 aprilie, a postat mai multe glume în acest an. Una dintre ele se referă la lansarea „Google Nose Beta”, un fals motor de căutare pe bază de mirosuri. Acest motor ar avea la bază aplicaţia „Aromabase” care permite utilizatorilor să inhaleze diverse mirosuri apropiindu-şi nasurile de ecranele computerelor şi telefoanelor mobile.

Tot inginerii de la Google au anunţat că au avut nevoie de şase ani de muncă intensă pentru a aduce puţină culoare în universul e-mail-urilor şi au lansat Gmail Blue, o versiune a celebrului e-mail Google, în care toate opţiunile, butoanele, textele şi linkurile sunt colorate în albastru.

Pe de altă parte, YouTube, un site specializat în partajarea de fişiere video, deţinut tot de grupul Google, a anunţat că se va închide, după opt ani de funcţionare. Specialiştii săi vor alege cel mai bun videoclip postat pe site, iar câştigătorul va fi anunţat peste 10 ani, în 2023, anul în care site-ul va fi redeschis.

La rândul lor, utilizatorii Google Maps au putut să aplice astăzi un „filtru pentru comori” în motoarele lor de căutare, fapt care le-a permis să vadă lumea prezentată într-un stil diferit, inspirat din Antichitate.

Twitter a făcut la rândul său un anunţ „major”, dezvăluind faptul că va începe să îi taxeze cu 5 dolari pe lună pe utilizatorii care doresc să folosească vocale în mesajele lor.

Obiceiul de a face păcăleli de 1 aprilie este unul vechi de câteva secole. Precursori ai April Fools’ Day – Ziua Păcălelilor în variantă autohtonă – ar putea fi Festivalul Hilaria (un festival roman), care se desfăşura pe 25 martie, şi Medieval Feast of Fools, care se desfăşura pe 28 decembrie, o zi care încă este marcată în unele ţări de limbă spaniolă.

Pe de altă parte, cea mai veche referire la Ziua Păcălelilor pare a fi, potrivit Museum of Hoaxes, un fragment dintr-un poem flamand din 1539, în care un bărbat şi-ar fi păcălit servitorul chiar într-o zi de 1 aprilie.

Totodată, o altă explicaţie ar fi că, în urmă cu câteva sute de ani, oamenii sărbătoreau Anul Nou de 1 aprilie. Înlocuirea vechiului calendar cu cel nou a creat confuzii, iniţial unii oameni neputând să se adapteze schimbării: ei sărbătoreau Anul Nou pe data de 1 aprilie în loc de 1 ianuarie şi, din acest motiv, au fost numiţi „April Fools”.

În Franţa, Belgia, Italia şi Olanda o tradiţie de Ziua Păcălelilor – numită „poisson d’avril”, „pesce d’aprile!”, respectiv „aprilvis” (peştele lui aprilie) – constă în lipirea unui peşte din hârtie pe spatele unei persoane fără ca aceasta să-şi dea seama. Acest obicei se pare că datează din secolul al XVI-lea.

Cele mai trăsnite PĂCĂLELI DE 1 APRILIE. Vezi cum poţi râde copios pe seama prietenilor tăi

De-a lungul anilor, presa internaţională a făcut farse de 1 aprilie, care au fost apreciate de cititori. Între acestea s-au numărat scaunul pentru câini de la Ikea, „lansat” pe 1 aprilie 2011, documentarul BBC cu pinguini zburători (1 aprilie 2008), burger-ul pentru stângaci lansat de Burger King (1 aprilie 1998).

Însă, în unele cazuri, răspândirea sărbătorii păcălelilor a avut un efect contrar. În loc să stârnească amuzamentul, unele publicaţii i-au făcut pe cititorii lor să nu mai aibă încredere în materialele publicate pe 1 aprilie.