Cancelarul austriac nu le va permite migranţilor să ceară azil în UE de pe platforme regionale de debarcare

Cancelarul austriac Sebastian Kurz s-a declarat luni împotriva opţiunii de a li se deschide migranţilor posibilitatea de a solicita azil în Uniunea Europeană de pe 'platforme regionale de debarcare'. 

02 iul. 2018, 13:24
Cancelarul austriac nu le va permite migranţilor să ceară azil în UE de pe platforme regionale de debarcare

‘Fac parte dintre cei care spun că, dacă autorizăm cererile de azil (de pe aceste platforme, n.red.), aceasta va crea un factor de atracţie incredibil’, a declarat Kurz la postul de radio ORF.

Şeful guvernului austriac, a cărui ţară a preluat duminică preşedinţia semestrială a Consiliului UE, a precizat că problema a dat naştere unor opinii divergente la summitul european de săptămâna trecută, potrivit Agerpres.

La reuniunea organizată în plină criză politică legată de viitorul dreptului de azil în UE, liderii au convenit să ‘exploreze rapid’ ‘conceptul’ încă vag de ‘platforme regionale de debarcare’ a migranţilor salvaţi din apele internaţionale.

Potrivit cancelarului austriac, ar fi ‘mai inteligent să se meargă să fie căutaţi direct oamenii în zone de război, în loc să se creeze o incitare la traversarea periculoasă a Mediteranei’, potrivit Agerpres.

Problema se pune, de asemenea, de a şti ‘dacă, la nivel mondial, cele 60 de milioane de persoane care fug din ţările lor trebuie să poată depune o cerere de azil în Europa sau dacă nu o pot face în altă parte’, a mai afirmat Kurz.

Nicio ţară din afara UE nu s-a oferit până acum să găzduiască astfel de ‘platforme regionale de debarcare’, a căror înfiinţare suscită numeroase îndoieli printre ţările europene, precum şi în ce priveşte compatibilitatea cu dreptul internaţional, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, Sebastian Kurz a apreciat ca ‘fezabilă’ încheierea unor acorduri cu ţări africane în vederea găzduirii unor asemenea ‘platforme’. Totodată, cancelarul Austriei s-a pronunţat pentru organizarea, până la sfârşitul anului, a unui summit UE-Africa.