Centauro, robotul care ia parte la operaţiunile de salvare în caz de dezastru

Centauro, un robot cu patru picioare, un trunchi scurt şi două braţe, este dezvoltat de Institutul Italian de Tehnologie cu speranţa că, într-o zi, va juca un rol important în operaţiunile de salvare în caz de dezastru, potrivit Reuters, scrie Agerpres.

RomaniaTV.net
25 iul. 2018, 16:23

Robotul, creat după forma creaturii mitice al cărui nume îl poartă, poate ridica cu uşurinţă o greutate de şase kilograme pe care să o mute apoi în altă parte.

Asemenea creaturii mitologice, are o parte superioară asemănătoare unei fiinţe umane, cu două braţe care pot manipula şi muta obiecte, în timp ce partea inferioară, prevăzută cu patru picioare, poate efectua mişcări viguroase pe teren accidentat.

Cu o înălţime de 1,5 metri şi cu o greutate de 93 de kilograme, robotul antropomorf a fost proiectat pentru a acţiona în medii construite de om şi a manipula instrumente cu o putere mai mare decât a omului.

Sistemul său hibrid combină două tipuri de mobilităţi, prin intermediul picioarelor şi a sistemelor de rotiţe, ceea ce îi permite să se deplaseze într-o mare diversitate de medii.

Centauro este prevăzut cu camere de filmat, senzori de vedere şi un scanner Lidar implantat în regiunea capului, pentru a-i oferi posibilitatea de a analiza mediul şi de a transmite informaţii operatorilor săi umani.

Robotul este în prezent operat de la distanţă, dar cercetătorii speră să-i dea o mai mare autonomie în viitor, când va fi testat în scenarii din viaţa reală precum construcţii avariate sau ansambluri industriale care reprezintă pericole prea mari pentru oameni.

Proiectul este condus de Nikos Tsagarakis, creatorul robotului humanoid WALK-MAN, şi finanţat de Comisia Europeană în colaborare cu Universitate din Bonn, Germania.