BUCUREŞTI-CENTENAR: Biserica Delea Nouă sau ce se putea face cu preţul a 20.000 de curcani VIDEO

Biserica Delea Nouă a renăscut la Revoluţia din 1989.

RomaniaTV.net
29 mart. 2018, 13:12
BUCUREŞTI-CENTENAR: Biserica Delea Nouă sau ce se putea face cu preţul a 20.000 de curcani VIDEO

MATERIAL REALIZAT ÎN CADRUL „BUCUREȘTI – CENTENAR” – PROGRAM CULTURAL DERULAT DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREȘTI PRIN ADMINISTRAȚIA MONUMENTELOR ȘI PATRIMONIULUI TURISTIC.

Biserica Delea Nouă. Pe la 1750, un boier zis „Inimă Rea” avea moşia “Deluţa”, aici. Pentru ca mahalaua să nu-i trimită porecla de“Inimă Rea” în istorie, el a zidit, împreună cu un postăvar, pe locul unei biserici, vechi, din lemn, una mai trainică. I s-a spus “Delea Nouă”, ca să nu o încurce oamenii cu cealaltă biserică, Delea Veche, aflată aproape. În timp, mahalaua s-a îndesit şi lăcaşul devenise neîncăpător.

În 1872, arhiereul Calist Stratonichias donează 80.000 lei (bani cu care se puteau cumpăra 20.000 de curcani!), şi ia asupra sa construirea bisericii de azi. Acelaşi Calist a adus de la Mănăstirea Ghighiu minunata catapeteasmă. De atunci i s-a spus şi Delea Nouă – Calist. După ce a scăpat de demolările comuniste, istoria ei s-ar fi putut estompa.

Dar, după revoluţie, o mână de studenţi a luat câteva dintre vechile cruci de aici şi le-au pus în Piaţa Universităţii, ca semn pios, pentru jertfa celor din 1989. De atunci, în unele pliante turistice străine, Pieţei Universităţii i mai se spune şi “Piaţa celor 10 Cruci”.