Pericol de radioactivitate în apropiere de GRANIŢA cu ROMÂNIA

Bulgaria a deschis o nouă centrală pe bază de plasmă pentru tratarea şi topirea deşeurilor radioactive de la centrala nucleară de la Kozlodui, a anunţat Banca Centrală pentru Reconstrucie şi Dezvoltare (BERD).

12 iul. 2018, 06:05
Pericol de radioactivitate în apropiere de GRANIŢA cu ROMÂNIA

Unitatea, construită printr-o investiţie în valoare de 31 de milioane de euro, va reduce semnificativ volumul deşeurilor cu o radioactivitate scăzută şi medie de la cele două reactoare sovietice de 1.000 de megawaţi, precum şi de la alte patru reactoare mai mici care au fost închise în perioada 2002-2006.

”O centrală de topire pe bază de plasmă a fost pusă în funcţiune la centrala nucleară Kozlodui din Bulgaria”, a anunţat BERD, care administrează un fond internaţional de sprijin pentru dezafectarea centralei, potrivit news.ro

Noua tehnologie permite tratarea deşeurilor cu un risc minim de contaminare radioactivă.

Citeşte şi Bulgaria vrea să reia construcţia centralei nucleare de la Belene. Rusia, China şi Franţa, interesate să investească în proiect

Centrala cu plasmă, construită de o companie mixtă a grupului spaniol Iberdrola şi a Belgoprocess din Belgia, are o capacitate de procesare a până la 250 de tone de deşeuri pe an şi poate să retrateze deşeuri radioactive vechi. Anul trecut, Bulgaria a început construirea unui depozit naţional pentru deşpozitarea pe termen lung a deşeurilor radioactive, care ar trebui să devină funcţional în 2021.