Centrala nucleară de la Fukushima, ameninţată de un taifun care se apropie de Japonia

Compania care administrează centrala nucleară avariată de la Fukushima, Tepco, a anunţat vineri că va lua măsuri speciale pentru a evita incidentele, în condiţiile în care sunt aşteptate precipitaţii importante odată cu sosirea taifunului Francisco, care se apropie de Japonia.

25 oct. 2013, 12:31
Centrala nucleară de la Fukushima, ameninţată de un taifun care se apropie de Japonia

Potrivit Agenţiei de meteorologie nipone, acest al 27-lea taifun al anului din Asia urmează să treacă sâmbătă pe la sud de arhipelag şi să provoace importante precipitaţii pe o suprafaţă extinsă a ţării.

Vor fi alocate efective speciale pentru supravegherea situaţiei şi vor fi mobilizate echipe suplimentare dacă este necesar, a declarat un purtător de cuvânt al Tepco în cursul unei conferinţe de presă.

În cursul trecerii recentului taifun Wipha în apropiere de centrala nucleară Fukushima care a fost grav avariată de tsunami la 11 martie 2011, apa de ploaie s-a revărsat în 12 locuri unde sunt instalate rezervoare de stocare a lichidului radioactiv şi o parte s-a scurs, se pare, spre ocean, fără însă ca nivelul de contaminare să poată fi verificat. De această dată, Tepco doreşte să minimizeze riscurile prin instalarea de noi dispozitive pentru a pompa apa ce se acumulează în zona rezervoarelor, înconjurate de un mic dig.