Centru pentru coordonarea intervenţiilor, creat cu 1,5 milioane de euro, stă închis de 4 ani VIDEO

Situaţie incredibilă. De aproape 4 ani, România se laudă că deţine un centru de coordonare a intervenţiilor în situaţii de urgenţă. Un program pentru calculatoare ţine, însă, proiectul pe loc, deşi panglica centrului a fost tăiată cu fast în 2008. După ceremonia de inaugurare, pe uşă s-a pus lacătul. Statul român a investit în acest proiect 1,5 milioane euro.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 10:42
Centru pentru coordonarea intervenţiilor, creat cu 1,5 milioane de euro, stă închis de 4 ani VIDEO

Cei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu pot folosi Centru Naţional pentru Conducere şi Coordonare a Intervenţiei, extrem de util în situaţii precum cele prin care trece ţara noastră în prezent, pentru că nu este funcţional. În bunul stil românesc, modernul centru a fost inaugurat în 2008, însă, imediat după ceremonie, lacătul a fost pus pe uşă.

În acest centru s-a investit o sumă colosală: 1,5 milioane de euro, bani proveniţi din bugetul de stat al României, şi a fost inaugurat cu pompă de ministrul de Interne de atunci, Cristian David. Cei de la Inspectoratul General pentru Situaţii de urgenţă recunosc faptul că lipsa acestui centru de comandă îi încurcă destul de mult în ceea ce priveşte intervenţiile în cazuri de calamitate.

Marcel Lucaciu, inspectorul şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, a explicat la România TV că de vină pentru faptul că acest Centru Naţional pentru Conducere şi Coordonare a Intervenţiei nu funcţionează este softul, care nu a corespuns.

Proiectul avea 2 faze. Faza de construcţie şi faza aceasta, de elaborare. 42 de judeţe şi municipiul Bucureşti vor fi conectate cu mijloace de comunicaţie. Am avut 8 judeţe în faza pilot. A existat o întârziere, softul nu a corespuns„, a declarat la România TV Marcel Lucaciu, care a dat însă asigurări: „Calculatoarele se distribuie în toată România, iar până pe 30 mai se face testarea şi darea în folosinţă„.

Pe de altă parte, Lucaciu contestă faptul că acest Centru este nefuncţional de patru ani, el susţinând că în 2008 a fost dată în folosinţă doar clădirea. Centrul era prevăzut să devină funcţional abia în urmă cu o jumătate de an. „E un sistem care trebuia să meargă în paralel, una dintre părţi nu a preluat cursul din contract. Avem o întârziere de 6-7 luni. Turciei i-au fost necesari 5 ani să dea în folosinţă un astfel de sistem, noi vreţi să-l dăm în 6 luni?„, a mai spus Lucaciu.