Medicul Mihai Lucan, cercetat pentru tentativă de omor calificat: „Să mă anunţaţi atunci când o să îl omor şi pe Papă”

Procurorii DIICOT au început urmărirea penală "in rem" pentru tentativă de omor calificat cu premeditare, după ce medicul Mihai Lucan ar fi încercat să secţioneze intenţionat artera unui pacient, pentru a-i face rău unui coleg.

31 dec. 2017, 14:20
Medicul Mihai Lucan, cercetat pentru tentativă de omor calificat: „Să mă anunţaţi atunci când o să îl omor şi pe Papă”

Anchetatorii fac verificări cu privire la fapta de tentativă de omor calificat cu premeditare, având indicii că medicul Lucan ar fi încercat să secţioneze în mod intenţionat artera unui pacient, pentru a-l pune într-o situaţie dificilă pe un coleg de-al său, potrivit Mediafax.

Cercetările sunt făcute în acelaşi dosar în care Lucan este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional organizat.

„Cu ocazia efectuării unui transplant renal (..) pentru a-l pune într-o situaţie dificilă pe martorul Suciu Mihai Domnuţiu cu care se afla într-o stare de vădită contradictorialitate, pretextând că doreşte să participe în mod direct la operaţiunea ce presupunea pregătirea grefei renale în pofida faptului că de o mare perioadă de timp nu mai făcuse acest lucru, inculpatul Lucan Mihai a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical practicând o incizie asupra sinusului arterei renale într-o zonă care nu era vizibilă după care l-a pus la dispoziţia membrilor echipei de chirurgi condusă de către martorul Suciu Mihai Domnuţiu, părăsind la scurt timp sediul ICUTR”, potrivit referatului întocmit de procurori.

Medicul Mihai Lucan, la controlul judiciar: România este o ţară căreia nu îi plac miturile. Adevărul e al fiecăruia

Mihai Lucan a fost reţinut în 21 decembrie, iar în 22 decembrie, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au decis să respingă cererea de arestare preventivă a DIICOT, dispunând cercetarea sub control judiciar.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurori apar informaţii potrivit cărora, în anul 2016, medicul ar fi luat legătura cu mai multe persoane influente în cadrul unor instituţii ale statului, în contextul unor verificări ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii efectuate la ICUR.

Una dintre persoanele contactate este fostul şef al Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în seara în care medicul Mihai Lucan a fost reţinut, a fost găsit asupra lui un jurnal care conţinea date despre persoane din sistemul judiciar.

Profesorul Lucan a vorbit, luni, şi despre noile acuzaţii, cele de tentativă de omor, aduse de procurorii DIICOT după ce ar fi secţionat intenţionat artera renală a unui pacient în timpul unui transplant, pentru a compromite un alt doctor. 

„Să mă anunţaţi atunci când o să îl omor şi pe Papă. (…) La fiecare transplant tai câte o arteră renală, înseamnă că la fiecare transplant am făcut o tentativă de omor? Anchetatorii nu au experienţă în domeniu. (…) De ce trebuie toate să fie făcute de mine? Pentru că transplantul ăsta nu a fost făcut de mine”, a declarat fostul şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj.

El a spus că acel transplant la care se face referire nu a fost făcut de el, ci de medicul Mihai Suciu, cel care îi şi aduce acuzaţiile, şi că a fost primul transpalnt realizat de acesta. „S-a speriat, cred, în operaţie. O fi văzut ceva cu care nu era obişnuit. Era primul transplant pe care l-a făcut”, a afirmat Mihai Lucan.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru tentativă la infracţiunea de omor, după ce colegii l-au acuzat pe medicul Mihai Lucan că, în martie 2017, ar fi tăiat intenţionat artera renală a unui pacient, în timpul operaţiei, astfel încât să îl compromită pe medicul care coordona intervenţia, potrivit stirileprotv.ro.

„Am început să îmi pun întrebări. Au fost puţine transplanturi şi taman la mine a fost. Eu am sângerat în timpul operaţiei şi am vrut să ştiu mai multe. Familia mea a fost şocată. Eu, ca om terminal cu multe suferinţe, sunt mai antrenat: ori că fusese neglijenţă, ori că fusese criminală, dar totuşi, cum se poate ajunge aici?”, a declarat pacientul.

Medicii şi asistentele care erau în sală au spus că incidentul nu avea cum să se producă altfel, din moment ce rinichiul fusese verificat şi testat înainte să ajungă în mâna lui Lucan.

De asemenea, în rechizitoriu este menţionat: „Pentru a-l pune într-o situaţie dificilă pe medicul Suciu, cu care se afla într-o stare de vădită adversitate, pretextând că doreşte să participe, în mod direct, la operaţiunea ce presupunea pregătirea grefei renale, în pofida faptului că de o mare perioadă de timp nu mai făcuse acest lucru, Mihai Lucan a manipulat de o aşa manieră instrumentarul chirurgical, practicând o incizie asupra sinusului arterei renale, într-o zonă care nu era vizibilă, după care l-a pus la dispoziţia membrilor echipei de chirurgi condusă de către Suciu, părăsind la scurt timp sediul”.

În 21 decembrie, Mihai Lucan, fiul acestuia, directorul administrativ al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, Dan Emil Fofiu – Sânpătreanu şi directorul economic Sanda Rodica Baciu au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT, pentru delapidare şi constituirea unui grup infracţional organizat. În 22 decembrie, magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea procurorilor DIICOT de arestare preventivă a fostului şef al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj şi a fiului acestuia, hotărând să fie plasaţi sub control judiciar.

Conform procurorilor, membrii grupului au prejudiciat Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, inclusiv prin folosirea unui aparat utilizat în tratarea diferitelor forme de cancer prin crioterapie, aparat care a fost transferat la clinica privată fără acte, consumabilele necesare find achitate tot de institut. Astfel au fost trataţi 159 de pacienţi, findu-le percepute sume cuprinse între 3.000 şi 6.700 euro/intervenţie.

Zeci de plângeri privind decontări ilegale şi defavorizarea unor pacienţi de către medicul urolog Mihai Lucan au fost făcute de pacienţi, dar şi de medici de la Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca, a declarat fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, precizând că, după trimiterea Corpului de control la institutut, în cele şapte luni de mandat, „din fiecare plângere ieşea câte un dosar care era trimis organelor de control”. Voiculescu mai spunea că medicii, colegi ai profesorului Mihai Lucan, nu au făcut dezvăluiri despre ilegalităţile comise de acesta, pentru că riscau să îşi piardă funcţiile, existând chiar o situaţie în care un medic care a pus la îndoială autoritatea lui Lucan a fost lovit, ameninţat şi i-au fost sabotate operaţiile.