Cercetătorii anunţă un plan global de salvare a recifelor de corali, ce ar putea fi decimate până în 2050

O echipă de specialiști în oceanologie urmează să selecteze 50 de recife de corali din toată lumea în vederea identificării unor modalități de limitare a pagubelor produse acestora de schimbările climaterice, poluare și pescuitul intensiv, informează Reuters, preluatăde Agerpres. În caz contrar, 90% din suprafața recifelor ar putea fi distruse până în anul 2050, se arată în planul lansat joi de cercetători.

24 feb. 2017, 18:16
Cercetătorii anunţă un plan global de salvare a recifelor de corali, ce ar putea fi decimate până în 2050

În 2016 s-a înregistrat cel mai călduros an de până acum, pentru a treia oară la rând, acest lucru determinând distrugerea recifelor de corali — de la cele din Marea Barieră de Corali din Australia până la cele din Caraibe — dar și pierderea speciilor fragile și amenințarea economiilor din zonele de coastă, la o magnitudine de miliarde de dolari.

Un grup de oameni de știință, specialiști în protecția mediului și experți filantropi urmează să selecteze, în 2017, 50 de recife de pe glob pentru a testa tehnici de conservare care, dacă se vor dovedi eficiente, vor fi extinse și în alte zone.

„Putem schimba cursul distrugerii coralilor”, a declarat pentru sursa citată Ove Hoegh-Guldberg, director al Global Change Institute din cadrul Universității din Queensland, conducătorul proiectului ”50 Reefs”. Acesta a adăugat că planul reprezintă prima încercare la nivel global de a salva coralii, în afara măsurilor adoptate la nivel național.

Printre metodele abordate s-ar putea număra stabilirea unor zone în care pescuitul să fie interzis, reducerea poluării în zonele de coastă, căutarea de modalități pentru eradicarea speciilor de pești intruzive sau limitarea turismului subacvatic.

Multă lume asociază în mod eronat schimbările climaterice numai cu valurile de căldură, furtunile și incendiile de vegetație, susține într-un comunicat Michael Bloomberg, reprezentant al ONU pentru orașe și schimbările climaterice. „Unele dintre cele mai dezastruoase efecte ale schimbărilor climaterice sunt dincolo de vedere — pe fundul oceanului. De fapt, dacă nu luăm măsuri urgente, 90% dintre recifurile de corali vor dispărea până în 2050”, a atras acesta atenția.

Creșterea temperaturii apei poate „albi” coralii îndepărtând algele care le conferă recifelor culorile specifice.

Uneori, recifele de corali își pot reveni după „albirea” de scurtă durată, însă „ultima albire a fost cea mai mortală înregistrată vreodată”, susține Richard Vevers, fondator al Ocean Agency, o organizație non-profit din Australia ce susține acest proiect.

Unul din patru tipuri de pești își petrece viața în preajma recifelor estimate la circa 300-400 miliarde anual raportat la veniturile din turism, pescuit și medicină, subliniază „50 Reefs” într-un comunicat, potrivit sursei citate.