Maşina viitorului, inventată de cercetătorii români

Cercetătorii unui institut din România au realizat un prototip auto care merge cu hidrogen, se încarcă la priză şi produce apă în loc de dioxid de carbon, relatează tvrinfo.ro. 

RomaniaTV.net
28 oct. 2012, 16:06
Maşina viitorului, inventată de cercetătorii români

Maşini care circulă cu hidrogen mai există în lume, la fel şi maşini care se încarcă la priză. Ceea ce aduce nou prototipul creat de cercetatorii români de la Centrul Naţional de Hidrogen şi Pile de Combustie din Râmnicu Vâlcea este hibridul hidrogen-electric, cu o autonomie de două ori mai mare decât cele întâlnite până acum. Motorul poate să ajungă la 60 kw, iar vârful de sarcină atinge 90 de kw. Are două moduri de a conduce: unul drive şi un mod economic.

Acum la maşinile electrice de pe piaţă după circa 100 de kilometri trebuie să încarci acumulatorul. Cercetătorii români au încercat să mărească această autonomie. La noua maşină  hidrogenul încarcă bateriile pe măsură ce maşina merge.

Autonomia ajunge la 200 km, dar cercetatorii români vor să ajungă la 250-300 km

În plus emisiile maşinii sunt zero. Singurele emisii sunt câţiva litri de apă la câteva ore.

Automobilul cu hidrogen creat de vâlceni are, deocamdată, două locuri. Este construit pe platforma unui autoturism produs de o firmă din Germania, iar rezervorul de hidrogen şi instalaţia electrică ocupă mare parte din interiorul maşinii.