Ceremonie la Londra: Regina a condus parada Ordinului Jartierei, cel mai înalt ordin cavaleresc din Regat

Ceremonia cu fast a avut loc la Castelul Windsor. Regina Elisabeta a II-a a condus parada anuală a Ordinului Jartierei, cel mai înalt ordin cavaleresc din Regat. Zâmbitori, regina şi prinţul Philip au defilat cu trăsura în cetatea britanică.

16 iun. 2015, 11:36

Mii de oameni s-au strâns pentru a o vedea pe suverană. Străzile s-au dovedit neîncăpătoare pentru public şi pentru militarii în uniforme de gală, potrivit România TV.

Caleaşca reginei a fost urmată de cea în care se aflau prinţul Charles, soţia sa Camilla şi prinţul William. Ducesa de Cambridge a fost marea absentă a ceremoniei.

Ajunsă la capela castelului Windsor, regina i-a condus înăuntru pe cei 24 de cavaleri ai prestigiosului ordin, îmbrăcaţi în tradiţionalele mantii din catifea albastră şi cu pălării negre decorate cu pene albe pe cap.

Ordinul Jartierei a fost înfiinţat în secolul al XIV-lea. Se spune că, la un bal, amanta regelui Eduard al III-lea a lăsat să-i cadă jartiera în timp ce dansa cu suveranul. Ca să-şi potolească supuşii amuzaţi, regele a ridicat jartiera şi a spus: „Ruşine celor care gândesc de rău. Într-o zi veţi fi onoraţi să purtaţi o asemenea panglică”.

În prezent ordinul o include pe regină, moştenitorii săi şi personalităţi care au făcut servicii deosebite Regatului.