Cetăţean român EXPULZAT din Republica Moldova. Ambasada României la Chişinău cere clarificări

George Simion, liderul organizaţiei "Acţiunea 2012", o mişcare care militează pentru unirea Republicii Moldova cu România, a fost reţinut şi expulzat din Republica Moldova, potrivit Publika.md. Simion a primit interdicţia de a intra pe teritoriul ţării pe o perioadă de cinci ani.

13 mai 2015, 18:19

Preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, George Simion, cetăţean român, a fost reţinut miercuri de agenţii Serviciului moldovean de Informaţii şi Securitate (SIS), apoi a fost expulzat din Republica Moldova. Informaţia a fost confirmată de însuşi George Simion pe contul de Facebook. George Simion a explicat că motivul ar fi marşul unionist pe care Platforma Acţiunea 2012 îl va organiza sâmbătă în Chişinău.

„Sunt în vamă, expulzat cică 5 ani, aştept hârtia. Se temeau sa nu fie multă lume pe ‎16 mai‬ pentru ‎unire‬”, a a scris George Simion.

Ambasada României la Chişinău a aflat în după-amiaza zilei de miercuri, din surse publice, despre reţinerea cetăţeanului român George Simion de către reprezentanţi ai Biroului Migraţie şi Azil al Republicii Moldova şi a cerut clarificări, luând legătură şi cu Simion, aflat acum în drum spre România. Informaţiile sunt prezentate de Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis miercuri seara.

„Misiunea diplomatică a luat imediat legătura cu autorităţile competente ale Republicii Moldova – Ministerul Afacerilor Interne şi Biroul Migraţie şi Azil – şi a solicitat clarificări. O cerere formală în acest sens a fost adresată Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova. În paralel, Ambasada l-a contactat pe cetăţeanul român, pentru a asigura întreaga asistenţă care ar fi putut fi necesară. Domnul George Simion a informat misiunea diplomatică cu privire la situaţia sa, fără a formula solicitări concrete. În prezent, cetăţeanul român este în drum spre România”, se arată în comunicat.