Cetăţean saudit, arestat în SUA în legătură cu atentatele teroriste din 2001

Autorităţile americane au anunţat marţi că au arestat în Oklahoma un cetăţean saudit care s-a antrenat într-o tabără Al-Qaida în Afganistan şi a urmat cursuri de pilotaj în SUA. 

07 feb. 2018, 07:24
Cetăţean saudit, arestat în SUA în legătură cu atentatele teroriste din 2001

Departamentul american al Justiţiei a precizat că Naif Abdulaziz Alfallaj (34 de ani) a intrat în SUA în 2011 împreună cu soţia sa care era studentă.

Potrivit acestui departament, el s-a înscris pentru a urma un antrenament în aceeaşi tabără din Afganistan, denumită Al-Faruq, unde au fost antrenaţi mai mulţi autori ai atentatelor comise la 11 septembrie 2001 în SUA.

În 2016, el a frecventat cursuri la o şcoală de pilotaj în statul Oklahoma (sud-centrul SUA), a adăugat Departamentul american al Justiţiei.

Bărbatul a fost descoperit abia recent, atunci când anchetatorii au comparat 15 amprente digitale descoperite pe un document interceptat în 2001 de militari americani, într-o ascunzătoare din Afganistan, cu amprente digitale ale sauditului înregistrate în fişierele americane, informează Agerpres.

Citeşte şi Atentatele din 11 Septembrie 2001: Riadul a finanţat atentatele teroriste care au schimbat lumea

Acest document era o cerere de admisie pentru tabăra Al-Faruq, document ce conţinea un număr de telefon de contact în caz de urgenţă în Arabia Saudită şi care ducea la tatăl lui Alfallaj.

În timpul atentatelor din 11 septembrie 2001, 15 din 19 piraţi ai aerului erau saudiţi. Unii dintre ei urmaseră cursuri de pilotaj în SUA.

Alfallaj a fost arestat luni la Weatherford, în Oklahoma, şi inculpat în trei dosare pentru că le-a ascuns serviciilor americane legăturile sale cu Al-Qaida. El riscă o pedeapsă de 10 ani de închisoare pentru fiecare dintre cele trei capete de acuzare