Luare de ostatici la o tipografie, lângă Paris. Fraţii TERORIŞTI au fost ucişi în urma intervenţiei poliţiei

ATENTAT în apropiere de PARIS. La două zile de la masacrul din Paris, de la revista Charlie Hebdo, cei doi terorişti nu fuseseră prinşi, deşi zeci de mii de poliţişti erau pe urmele lor. Vineri, ei au luat ostatici la o tipografie din nordul Parisului, în localitatea Dammartin-en-Goele. Fraţii Cherif şi Said Kouachi au fost ucişi în urma unui asalt al forţelor de intervenţie mobilizate la faţa locului, după mai multe ore. Din câte se pare, cei doi nici măcar nu ştiau că au un ostatic în tipografie, bărbatul aflat în clădire în momentul în care fraţii Kouachi au ocupat-o reuşind să se ascundă. Mai mult, el a dat informaţii preţioase coordonatorilor operaţiunii antiteroriste.

RomaniaTV.net
09 ian. 2015, 08:33

UPDATE 20.25 Fraţii Kouachi nu au ştiut că în clădirea tipografiei pe care au ocupat-o se mai afla un bărbat. „Ostaticul” a reuşit să se ascundă de cei doi terorişti, potrivit Le Figaro. Grafician în vârstă de 27 de ani, Lilian chiar le-a furnizat coordonatorilor operaţiunii la finele căreia cei doi terorişti au fost ucişi informaţii importante din interiorul tipografiei.

Familia lui Lilian încercase disperată să afle ce este cu el, după ce au văzut că tipografia la care lucra fusese ocupată de terorişti, dar într-un final a primit un mesaj prin care tânărul anunţa că este ascuns. „M-am ascuns la primul etaj. Cred că au ucis pe toată lumea. Spuneţi poliţiei să intervină”.

UPDATE 18.40 Potrivit unei surse apropiate operaţiunii, citată de Le Figaro, ostaticul din tipografie, un bărbat de 26 de ani, este nevătămat.

UPDATE 18:20 Surse concordante au informat că teroriştii au fost ucişi în timpul asaltului forţelor antiteroriste. Concomitent cu asaltul de la Dammartin-en-Goele a fost declanşat un asalt şi la brutăria din Paris unde mai multe persoane au fost luate ostatice de un al treilea terorist, care ceruse, de altfel, încetarea operaţiunii de la Dammartin pentru a nu-i ucide pe prizonieri. Cele două asalturi au fost sincronizate pentru a se limita numărul victimelor. Cei doi terorişti, responsabili şi pentru atentatul terorist din redacţia Charlie Hebdo, de miercuri, ar fi fost ucişi după ce au reuşit să fugă din clădire şi chiar să deschidă focul asupra forţelor antitero.

UPDATE 18.05 Poliţiştii au început asaltul asupra clădirii tipografiei. Martorii spun că s-au auzit „numeroase focuri de armă”.

UPDATE 17.40 După opt ore, localitatea Dammartin-en-Geole arată în continuare ca o zonă de război: elicoptere, numeroase trupe de intervenţii şi lunetişti pe acoperişurile clădirilor, relatează L’express. Nu există informaţii daca poliţiştii au luat legatura cu cei doi fraţi.

UPDATE 17:29 Şcoala Lamoriciere, situată la aproximativ 400 de metri distanţă de tipografia în care teroriştii au luat ostatici va fi evacuată, potrivit Le Figaro.

UPDATE 17:22 O nouă reuniune de urgență urma să aibă loc la 15.15, ora locală, la Palatul Élysée, în prezența președintelui François Hollande, a premierului Manuel Valls și a miniștrilor de interne și de justiție, Bernard Cazeneuve și Christiane Taubira, în cazul celor două luări de ostatici aflate în desfăşurare, potrivit Le Figaro.

UPDATE 15:48 Ministerul de Afaceri Externe a emis o informare de călătorie în Franţa pe fondul evenimentelor din ultimele zile ce au vizat atentate teroriste în Paris şi în zonele din jurul capitalei franceze.

UPDATE 14:32 Un schimb de focuri a izbucnit vineri, la ora 13, în zona Porte de Vincennes, într-un deli Kosher, potrivit AFP. Două persoane au fost ucise.

Atacatorul de la Montrouge este suspectat de implicare, au declarat surse apropiate cazului.

(w500) Preşedint

UPDATE 14:24 Copiii sunt evacuați din școli în localitatea franceză unde ar fi fost încercuiți de poliție cei doi suspecți din atacul terorist asupra Charlie Hebdo, soldat cu 12 morți, a precizat primăria pe pagina sa de internet, relatează vineri DPA.

UPDATE 14:12 Autoritățile au că cei doi răpitori sunt „aproape sigur” cei doi frați Kouachi. „Nu putem confirma în acest moment că există doar un ostatic. Echipele vor încerca să facă contact, prioritatea este să stabilim un dialog cu rapitorii. Acest lucru poate dura câteva ore”, a declarat o sursă din poliţie, potrivit LeFigaro.

UPDATE 14:09 „Un bărbat, dându-se drept unul dintre rapitori, a fost contactat în cursul dimineții de BFM TV”, a declarat pentru AFP o sursă din serviciile de securitate, fără a preciza conținutul conversației.

„BFMTV a sunat la un număr din tipografie și unul dintre rapitori a răspuns”, a declarat o altă sursă familiarizată cu problema.

UPDATE 13:30 Poliţistii au adus în faţa tipografiei un tanc, afirmând că acesta rezistă în faţa lansatorului de rachete pe care îl au teroriştii.

UPDATE 12:52 Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat vineri că starea celor patru persoane grav rănite în urma atacului de miercuri asupra sediului de la Paris al publicației satirice Charlie Hebdo este în continuare gravă, dar viața lor nu mai este în pericol, iar ceilalți șapte răniți au fost deja externați, relatează cotidianul Le Monde.

UPDATE 12:34 Spitalele din zona sunt în alertă, după ce au primit ordin să fie pregătite în cazul în care vor fi multe victime.

UPDATE 12:31 Proprietarul masinii Renault Clio furată de terorişti miercuri i-a descris acestia pentru Radioul francez RTL ca fiind „extrem de calmi, nu au tipat, nu s-au precipitat, au facut totul in liniste. Erau fara cagule, nu s-au grabit absolut deloc si mi-au spus ca fac parte din Al Qaida Yemen. Au luat masina, dar nu mi-au facut nimic”.

UPDATE 12:24 Francois Hollande a ajuns la sediul Ministerului de Interne. Se aşteaptă ca preşedintele să dea undă verde operaţiunii.

UPDATE 12:13 Autorităţile au intrat deja în contact cu suspecţii, dar aceştia au spus că sunt gata să moară că martiri, potrivit AFP.

UPDATE 12:00 O sursă din cadrul poliţiei franceze a confirmat că o singură persoană este luată ostatică de fraţii Cherif şi Said Kouachi.

UPDATE 11:32 Conform mai multor surse din presă, teroriştii au luat un singur ostatic.

UPDATE 11:29 Procurorii neagă rapoartele privind existenţa unor victime în schimbul de focuri din această dimineaţă, din timpul urmăririi suspectului.

UPDATE 11:24 Avioanele care urmau să aterizeze pe aeroportul Charles de Gaulle au primit indicaţii să „îşi ajusteze traiectoria” pentru a evita Dammartin-en-Goele, informează LeFigaro.

UPDATE 11:20 Forţele de securitate dau asaltul asupra clădirii în care s-au ascuns cei doi suspecţi de terorism. Şoferul maşinii furate ar fi unul dintre ostatici.

UPDATE 11:05 Reuters anunţă că Poliţia a confirmat că cei doi bărbaţi care au luat ostatici in Dammartin-en-Goele sunt fraţii Kouachi. Aceştia s-ar fi baricadat într-o tipografie, unde ţin ostatice mai multe persoane. Tipografia Création Tendance Découverte are cinci angajaţi.

UPDATE 11:02 Potrivit iTV, prezent în Dammartin-en-Goele, ar fi început negocierile cu cei doi răpitori.

UPDATE 10:56 Potrivit Leparisien.fr, schimbul de focuri de armă din această dimineață între suspecţi și poliția, în Oise, a făcut două victime și aproximativ douăzeci de răniți.

Un schimb de focuri de armă a avut loc, vineri, pe Drumul Naţional 2 la Dammartin-en-Goele, la câţiva km de aeroportul din Roissy, între o maşină suspectă şi forţele de ordine.

O maşină fusese furată cu puţin timp în urmă la Montagny Sainte-Felicite (Oise) de către doi indivizi înarmaţi cu semnalmentele fraţilor Kouachi.

Se pare că aceştia au luat mai mulţi ostatici într-o fabrică, informează AFP, citând surse din poliţie.

(w500) Fabrica un

Mai multe elicoptere Puma ale armatei survolează zona Dammartin, a confirmat o sursă pentru LeMonde.

(w500) Un elicopt

Ministrul de Interne Bernard Cazeneuve a confirmat că o operaţiune a poliţiei este în desfăşurare în Dammartin-en-Goële şi că oamenii au fost rugaţi să stea în case. Toate punctele de acces în Dammartin sunt blocate.

Un convoi uriaş de camioane şi maşini ale Jandarmeriei şi Poliţiei se îndreaptă spre comună unde s-a înregistrat luarea de ostatici.