Charlie Hebdo, în varianta suedeză: Caricaturistul Lars Vilks se află într-un loc secret

Artistul suedez Lars Vilks,  presupusa țintă a celor două atacuri teroriste comise în weekend la Copenhaga, se află într-un loc secret, care a publicat o caricatură cu Profetul Mahomed, a anunțat poliția suedeză, informează Agerpres. 

16 feb. 2015, 18:22

Caricaturistul suedez Lars Vilks riscă să aibă soarta colegilor săi francezi de la Charlie Hebdo, după ce a fost, se pare, ţinta atacurilor teroriste din Danemarca, la sfârşitul săptămânii trecute. De teama de a nu avea aceeaşi soartă pe care au avut-o ziariştii de la celebra publicaţie de satiră şi caricatură, artistul a fost dus într-un loc secret.

”Domiciliul său de la Hoganas nu mai este un loc sigur. El trebuie să meargă într-un loc sigur”, a declarat purtătoarea de cuvânt a poliției suedez, Ewa-Gun Westfor”. Artistul s-a aflat permanent sub protecția poliției după ca a desenat o caricatură în care profetul Mahomed apărea având un corp de câine.

Citeşte şi ATENTATE Copenhaga. Prima imagine cu autorul şi momentul atacului de la centrul cultural FOTO VIDEO

Două atentate soldate cu doi civili morți și cinci polițiști răniți au avut loc la sfârșitul săptămânii la Copenhaga, la un centru cultural și la o sinagogă. Potrivit media daneze, atacatorul a fost identificat ca fiind Omar El-Hussein (22 de ani), născut în Danemarca. El a fost împușcat duminică de către polițiști, asupra cărora deschisese focul în cartierul popular Norrebro, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Atac terorist la Paris: Stephane Charbonier, directorul Charlie Hebdo, ŞTIA CUM va MURI

Suspectul nu are legături cu vreo reţea teroristă

Cotidianul danez Politiken a relatat că suspectul înarmat s-a prefăcut că este în stare de ebrietate când s-a apropiat de clădirea sinagogii. El mergea împleticindu-se în noaptea de sâmbătă spre duminică pe strada îngustă ce duce către sinagogă, înainte de a-l împușca în cap de Dan Uzan (37 de ani), un evreu, și de a răni doi polițiști. Uzan se ocupa cu verificarea invitaților la o ceremonie evreiască. Atacatorul este și autorul atentatului de la un centru cultural unde avea loc o dezbatere privind libertatea de exprimare.

Atacatorul din Danemarca pare să nu facă parte din vreo grupare teroristă, a declarat premierul danez, Helle Thorning-Schmidt. Ea a mai spus că, după aceste atacuri, Danemarca va fi mai puternică şi mai unită, iar poporul danez „nu va tolera nicio încercare de qameninţare sau intimidare a libertăţilor şi drepturilor sale”.

În scimb, Omar El-Hussein era cunoscut de poliţie pentru unele delicte, inclusiv pentru violenţă şi avea legături cu medii interlope din Copenhaga”, a mai spus premierul danez.