Cheamă zilnic ambulanţa, iar când ajung în oraş fug la cerşit. Motivul incredibil din cauza căruia nu pot fi trase la răpundere

Două femei dintr-o comună din Suceava cheamă zilnic ambulanţa, iar când ajung în oraş fug la cerşit. . Deși acesta este un abuz clar, femeile nu pot fi sancționate.

RomaniaTV.net
18 apr. 2018, 11:59
Cheamă zilnic ambulanţa, iar când ajung în oraş fug la cerşit. Motivul incredibil din cauza căruia nu pot fi trase la răpundere

Femeile, mamă și fiică, sună de 3-4 ori pe zi pentru a solicita o ambulanță. Odată ajunse la spital, se fac nevăzute și se duc la cerșit, în oraș, informează monitorulsv.ro. Problema cea mare este faptul că cele două femei suferă de afecțiuni psihice, iar, prin urmare, nu pot fi amendate.

„Cât echipajul face foile, ele fug la cerşit în oraş. Fiind cu probleme psihice, nici nu pot fi amendate de poliţie. De aproape 3 luni, sună de 3-4 ori pe zi,” a declarat dr. Alexandra Lăzăreanu, managerul SAJ Suceava.

Solicitările abuzive de ambulanţă reprezintă una dintre marile probleme ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Suceava, mai ales în condiţiile în care instituţia se confruntă atât cu un parc de autosanitare insuficient şi îmbătrânit, cât şi cu lipsa de personal.

Managerul SAJ Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat că peste 20% dintre solicitările zilnice de ambulanţă sunt abuzive.

În opinia medicului, cei care solicită în mod abuziv ambulanţa ar trebui să fie puşi să plătească şi are în vedere atât consumatorii de alcool, cât şi pacienţii cu probleme de sănătate care nu impun transportul cu salvarea la spital, de genul „îl doare o măsea de o săptămână şi duminică noaptea el vrea dus cu ambulanţa de la Izvoarele Sucevei la Câmpulung Moldovenesc sau la Suceava”. „Astfel de solicitări ar trebui plătite de cei în cauză pentru că sunt abuzive”, apreciază dr. Lăzăreanu.

SAJ Suceava deţine 28 de ambulanţe de tip B, două de tip C şi 12 de tip A (transport), acestea din urmă fiind într-o avansată stare de uzură. „Dacă plouă, ajunge apa pe pacient pe targă. Situaţia este dramatică în privinţa dotării. În 4 ani nu s-a cumpărat nici o maşină nouă”, a afirmat şeful SAJ. Neavând personal şi maşini suficiente, SAJ a fost obligat să renunţe la contractele de prestări servicii, de asigurare a asistenţei medicale la competiţii sportive şi manifestări artistice, pierzând astfel singura sursă de venituri proprii. Dacă şi puţinele autosanitare de care dispune sunt solicitate la cazuri la care prezenţa unui echipaj medical de ambulanţă nu este neapărat necesară, cei care au de suferit sunt oamenii care au cu adevărat urgenţe medicale.